Казахстан се готви за вълна от бежанци от Русия, затяга мерките за сигурност

OFFNews 26 септември 2022 в 19:51 2678 1

Въпреки, че в Казахстан коментират наплив от бегълци от мобилизацията в Русия, болшинството от руснаците използват Алмати за транзитна точка към Западна Европа.

Снимка Azzatyq Ruhy

Въпреки, че в Казахстан коментират наплив от бегълци от мобилизацията в Русия, болшинството от руснаците използват Алмати за транзитна точка към Западна Европа.

Властите в Казахстан проведоха среща във връзка с увеличавания брой на гражданите, пристигащите от Русия, съобщи пресслужбата на министър-председателя, цитирана от казахската агенция КазТаг.

„Необходимо е да се засили работата по осигуряване на законността, реда и сигурността в страната, както и да се помогне на пристигащите руснаци: за навременната им регистрация и разрешаването на трудовите въпроси в съответствие със законодателството на Евразийския икономически союз.. В същото време е важно да се вземат мерки за стабилизиране на ситуацията на имотния пазар за жилища под наем.“, каза Алихан Смаилов на среща по актуални въпроси на миграцията в понеделник.

Той също така възложи на всички държавни агенции да проведат разяснителна работа, свързана с правата и задълженията на страните, както сред казахстанците, така и сред мигрантите, за засилване на контрола върху спазването на трудовото законодателство при наемането на работа на временно пристигнали граждани на чужди държави.

Смаилов отбеляза, че за осигуряване на стабилно функциониране на транспортната инфраструктура е необходимо да се вземат необходимите мерки за избягване на натрупването на пристигащи хора, да се организира непрекъснатата работа на центровете за обществено обслужване чрез отваряне на допълнителни гишета за обслужване.

По въпросите, свързани с настаняването на руските мигранти по региони, възможностите за заетост и предоставянето на консултантски услуги за руснаците говори министърът на труда и социалните грижи на Казахстан Тамара Дуйсенова. Министърът на вътрешните работи Марат Ахметжанов говори по въпросите на регистрацията на мигрантите и правоприлагането, министърът на правосъдието Канат Мусин говори за правните аспекти на имотния пазр и отдаването на жилища под наем. Участваха и министрите на науката и висшето образование Саясат Нурбек, на дигиталното развитие, иновациите и космическата индустрия - Багдат Мусин, акимите на Западноказахстанската област Гали Искалиев и на Алмати - Ерболат Досаев, допълва КазТаг.

Според наблюдатели Казахстан няма основание да се опасява от руска вълна на своя територия, тъй като болшинството от руснаците гледат на Алмати като транзитна точка по маршрута си към Западна Европа и трети страни. Гражданите на Руската федерация могат да останат в Казахстан до 90 дни без виза. Според статистиката от началото на годината в Казахстан са пристигнали 1.66 милиона руснаци, но 1.64 милиона са я напуснали. От 1 до 24 септември постоянно пребиваване в азиатската република са поискали едва 115 души. Само за последните дни на септември през страната транзитно са преминали 40 хиляди руснаци. Според местните коментатори, руснаците не могат да се интегрират в казахското общество, тъй като страдат от "комплекса на белия човек".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

1

Джендо Джедев

26.09 2022 в 20:06

Е що пак към Европа бягат, бе, нали беше "гейропа", "либерастия", много "джендъри" имало там, а-у... И загнивала, без руски газ до 2 месеца ще се сплуе, а и ще и щяхте да й натриете муцуната барабар с тия на останалите от "колективния Запад"... Пък като ви замириса на барут - подвихте си опашките и хайде при "либерастите". :D