''Като бойно поле''. Протести тресат Буенос Айрес заради шокови мерки срещу инфлация от 300% (снимки)

Поне петима опозиционни депутати са настанени в болница

OFFNews 13 юни 2024 в 10:11 3682 5

Протестиращ с маска Anonymous пред запалена кола

Снимка Getty Images

Протестиращ пред запалена кола

Масови протести разтърсиха аржентинската столица Буенос Айрес заради спорен пакет от икономически реформи на президента Хавиер Милей.

Гласуването в Сената по законопроекта мина на фона на ожесточени сблъсъци между протестиращи и полицията за борба с безредиците, предаде Би Би Си.

Протестиращите казват, че мерките ще засегнат милиони аржентинци. Демонстрацията ескалирала до мятане на бензинови бомби и камъни и запалване на коли. Съобщава се за няколко ранени, а местните медии описват обстановката в сряда като "бойно поле".

Преди приемането на законопроекта в Сената протестиращите скандирали: "Страната не се продава, страната се защитава", а на един от транспарантите, издигнат от демонстрантите, пишело: "Как може един държавен глава да мрази държавата?"

Сблъсъци избухнаха, когато протестиращите направили опит да си проправят път към Конгреса през загражденията, като хвърляли камъни по полицаите, които на свой ред ги напръскали с лютив спрей.

Най-малко петима опозиционни депутати, които също протестирали, са настанени в болница. Десетки демонстранти и няколко депутати са получили медицинска помощ. 

Президентът Хавиер Милей, десен икономист, бе избран в разгара на дълбока икономическа криза, която той все още се опитва да овладее след шест месеца на поста. Годишната инфлация в момента е близо 300%, а повече от половината аржентинци живеят в бедност.

Планираните от него реформи целят да съживят затъващата икономика на страната, включват обявяване на извънредно икономическо положение, намаляване на пенсиите и ограничаване на трудовите права, отбелязва Би Би Си.

Остра опозиция срещу "шоковите" мерки за затягане на коланите сa левите политически партии, профсъюзите и социалните организации.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    11524

    5

    Танас

    13.06 2024 в 21:14

    Джони, верно не съм ходил още, ама имам приятел и бивш колега родом от Рио - "италианец". Та той разправя тия неща... Инак, такъв голям континент и толкоз народ и възможности, а все бедни... ясно е, че нещо ги мързи..

    1273

    4

    Johnny B Goode

    13.06 2024 в 18:59

    Танасе, ама много не си наясно с Южна Америка.
    Ходи поживей там поне 5-6 месеца, па ела тогава се изкажи кои са леваци и кои са десняци. Бразилия и Чили са много напред с материала, много по-напред от БГ.

    Аржентинците са малко "по-така", въздухари които се имат за първа класа. Вероятно защото са предимно от италиански произход. За БА казват, че бил населен от "италианци, говорещи испански, мечтаещи да са французи".

    11524

    3

    Танас

    13.06 2024 в 16:45

    Тия па, щели да защитават страната - че то има ли въобще кой да я купи? Не искали да работят, а като фалират (пак), какво ще продават? И това е дясната част на Южна Америка. Само можем да гадаем, какъв ужас е в по-левашките държавици там. Бразилия например.

    615

    2

    швейк

    13.06 2024 в 13:58

    Нали се бореха да влизат в брикс? Те им брикс. Остава да си внесат и малко комунизъм от северна корея и куба и са готови.

    200

    1

    демотиватор

    13.06 2024 в 12:05

    След като "леваците" първо са расказали на простолюдието, че ще го направят богато без да работи, само да ги избере, а после са пропилели парите на държавата, както и всички заеми, дет' са могли да докопат, и разбира се са сринали икономиката, то остава да се гради от дъното.
    И ясно е, че на развратената от леващини тълпа това не ще се хареса... (ジ) ✊
     
    X

    За и против Гей парада