Кастрира ли Украйна пленени войници?

Таня Николова 21 март 2022 в 16:04 10828 0

Украинските военни медици ще кастрират пленените руски войници.

Тази новина обикаля социалните медии, а днес се завъртя и в няколко български медии, след сутрешно интервю на международния анализатор Боян Чуков в телевизия Bulgaria ON AIR. Според него са дадени указания за кастрация на военнопленници.

Изказването се базира на интервю на лекаря Генадий Друзенко за телевизия "Украйна 24", показа проверка на OFFNews. Друзенко оглавява ПДМШ - Първа доброволческа мобилна болница.

Междувременно, клипът с интервюто бе свален от Youtube канала на телевизията. Все още обаче той може да бъде открит в други канали.

Клипът е автентичен, но интервюираният твърди, че думите му са извадени от контекст и се извинява за тях, пояснява Валентина Василева-Филаделфевс - председател на българската Единна народна партия и бивш депутат, музикант и активист:

"Свързах се с главния редактор на телевизия "24 канал" - Киев, за да разбера истината. Тя е следната - този клип не е фейк. Имало е такова интервю с Генадий Друзенко в телевизия "Украйна 24", която е собственост на олигарха Ахметов. Генадий Друзенко заяви, че това е допълнителен монтаж на телевизията и думите му са извадени извън контекста. Въпреки това се извинява, че ги е произнесъл. Украинските медии и обществени организации остро разкритикуваха както клипа на телевизията, така и неуместната шега на Друзенко."

Днес Друзенко публикува опровержение във фейсбук:

"ОФИЦИАЛНО Е!
#ПДМШ никого не кастрира и няма да го направи.
Това бяха емоции. Извинете ме. Ние спасяваме животи. Точка.

Страницата на полевата болница също помества позиция:

"Вчера на живо лидерът на ПДМШ Генадий Друзенко направи емоционално изявление за стерилизацията на нашествениците. Изявлението е предизвикано от заплахи лично към Генадий и семейството му. Беше извадено от контекста и пропагандирано от руските пропагандни канали.

ПДМШ официално декларира, че не е била ангажирана, не е ангажирана и не планира да стерилизира руски нашественици, камо ли пленени руски войници и офицери. Нашата мисия е да спасяваме животи. Работим в стриктно съответствие с изискванията на Конвенцията за третиране на военнопленниците (Женевска конвенция от 1929 г.) и други изисквания на международното хуманитарно право, като се придържаме към всички правила и обичаи на войната. Ръководителят на ПДМШ се извинява за емоциите си, предизвикани, отново посочваме, от брутални заплахи към него и семейството му."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови