Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

"Касперски" разби мрежа за глобален шпионаж

ОFFNews 12 февруари 2014 в 22:24 3981 3

Антивирусната програма "Касперски" разкри глобална мрежа за кибер шпионаж, съобщава Ройтерс.

Според анализаторите на "Касперски", мрежата е създадена в испаноезична страна и нейни цели са правителствени агенции, енергийни компании и активисти от 31 държави.

Стоейки зад името "Маската", шпионската мрежа е действала необезпокоявана от 2007 г. насам и е заразила повече от 380 цели, преди да бъде спряна миналата седмица от базираната в Москва антивирусна компания „Лабораторията на Касперски”.

Фирмата отказва да издаде подозренията си коя е държавата, от която е функционирала мрежата за шпионаж, но споделя, че е била най-активна в Мароко, Бразилия, Обединеното кралство, Франция и Испания.

"Има много свръхразвити групировки, за които не знаем. Това е само върхът на айсберга", коментира Костин Райу, директор на изследователския екип на Касперски в интервю по време на конференция, спонсорирана от компанията в Доминиканската република.

Райу коментира, че "Маската" удря по правителствени институции, компании за петрол и газ и активисти, като използва вирус, разработен да краде документи, пароли и други важни файлове, както и да поема пълен контрол над заразения компютър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews