Кашонче водка и мили писма - подаръци за Берлускони от стопанина на Кремъл

OFFNews 19 октомври 2022 в 16:24 2495 3

дружба

Снимка Ройтерс

Приятелство, скрепено с водка, вино и мили писма.

В Италия избухна скандал заради аудиозапис на реч на бившия министър-председател Силвио Берлускони. Според вестник La Presse един от най-известните италиански политици е разказал на съпартийците си, че е разменил подаръци с руския президент Владимир Путин под формата на кашонче с водка и бутилки вино, както и "мили писма", съобщи Би Би Си.

В записа Берлускони казва наред с други неща:

"Руските министри няколко пъти заявиха, че сме във война с тях, защото снабдяваме Украйна с оръжие и я подкрепяме. Не мога да изразявам лично мнението си, защото ако то стигне до пресата, ще предизвика катастрофа. Но съм много, много загрижен."

Берлускони допълва: "Отново започнах да общувам с Путин - в смисъл, че за рождения ми ден ми изпрати 20 бутилки водка и много мило писмо. Отговорих с няколко бутилки Ламбруско и също толкова хубаво писмо."

Според вестника речта е била произнесена на частна среща между Берлускони и депутати, избрани в парламента от неговата партия "Напред, Италия!".

Днес Европейската комисия реагира на думите му - страните са свободни да изграждат свои собствени двустранни отношения, но същевременно трябва да зачитат политиките и позицията на Европейския съюз, като в случая с Путин "свеждат отношенията до минимум".

Контактите между европейски и руски политици не са забранени, но техният приоритет трябва да бъде "предаването на позицията на ЕС за незаконното нахлуване и агресията срещу Украйна и призив към руските им колеги да я прекратят незабавно и да започнат да спазват международното право", се казва в позицията.

"Европейският съюз единодушно осъжда агресивната война на Русия срещу Украйна", добави говорител на ЕК.

Приятел на Силвио

След като вестникът публикува аудиозаписа, партията "Напред, Италия!" обяви, че тя - както и самият Берлускони - се отнасят към войната на Русия в Украйна по същия начин, както Европа и САЩ.

"По този въпрос няма място за несигурност и никога не е имало", се казва в изявлението.

Официален представител на партията твърди, че Берлускони не е имал предвид последния си рожден ден, 29 септември 2022 г., а е "разказал стара история за епизод, случил се преди много години".

86-годишният Берлускони не за първи път говори за близостта си с Путин. Той се е срещал с него многократно като премиер, а Путин го е наричал свой приятел и съюзник.

През септември Берлускони заяви, че Москва иска да постави на власт в Киев "достойни хора", което също предизвика скандал.

"Путин беше подтикнат от руското население, от своята партия, от своите министри да предприеме тази специална операция. Предполагаше се, че войските ще влязат, ще стигнат до Киев за една седмица, ще заменят правителството на Зеленски с достойни хора и след това ще си тръгнат. Вместо това те се сблъскаха със съпротива, подхранвана от всякакви видове оръжейни доставки от Запада", каза Берлускони.

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк реагира доста предпазливо на това, като изтъкна, че бившият италиански премиер е склонен "да застане на страната на победителите, а това със сигурност не са Русия или Путин".

Скандал заради разпределението на министерските кресла

Публикуването на аудиозапис, на който се вижда как Берлускони си разменя подаръци с Путин, предизвика остри критики от страна на партиите, които загубиха неотдавнашните избори и скоро ще бъдат в опозиция.

Вотът беше спечелен от десните, водени от лидера на "Италиански братя" Джорджа Мелони, която официално ще поеме поста министър-председател следващата седмица. По този начин за първи път в следвоенната история на Италия на власт ще бъдат представители на крайнодясно политическо движение.

"Напред, Италия!" е част от коалиция на мнозинството заедно с "Италиански братя" и Лигата на бившия вътрешен министър Матео Салвини. Според съобщения в пресата партията на Берлускони настоява да получи поста външен министър, както и няколко други министерства.

В миналото Мелони остро критикуваше руската агресия в Украйна, като нарече анексирането на украинска земя "проява на неоимпериалистическата съветска визия". Тя подкрепи налагането на санкции срещу Русия.

За сметка на това Салвини, както и Берлускони, се изказваха одобрително за Путин и неговата политика преди войната в Украйна и дори Салвини се появи на публично място с тениска с лика на руския президент.

Вчера новоизбраният председател на долната камара на италианския парламент Лоренцо Фонтана от партията "Лига" призова за предпазливост при санкциите срещу Русия, като изтъкна, че те ще навредят на европейската икономика. Подобна реторика често използват и руските власти.

Както припомня Financial Times, Фонтана е известен като яростен противник на еднополовите връзки и миграцията, както и като съюзник на Русия. Според вестника Фонтана е пътувал до Крим през 2014 г. като наблюдател на така наречения "референдум" за присъединяване към Русия и е носил тениска с лозунга "Без санкции срещу Русия!".

Изданието цитира и думите на Фонтана, че "хората в Крим чувстват, че са се върнали в родината си и ЕС трябва да забави санкциите срещу Русия".

По същото време председател на горната камара на италианския парламент е Инацио Ла Руса от "Италиански братя", който е известен с това, че обича да колекционира фашистки символи и бюстове на диктатора Бенито Мусолини, напомня Би Би Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

924

3

Diogen

19.10 2022 в 23:49

Путлер сигурно е осигурил на стария курвар млада плът и той сега е загрижен, че вече не става за любовник. И двамата са си лика и прилика - все гадове, които миришат на ковчег.

-480

2

Октим

19.10 2022 в 17:40

Боже мили! На какво се радва изсъхналият корен ...??? И той (въпреки, че би трябвало да има повече информация) е от тези западняци, които изпитват някакво скрито възхищение от този (за тях нещо като екзотичен) изрод, без изобщо да знаят какво представлява в действителност! Дори и сега, когато показа (и ежедневно продължава да показва) рогата си пред целия свят!

345

1

Джендо Джедев

19.10 2022 в 16:33

Краставите магарета и през 9 баира се подушват! Интересно, обаче, как така Путя не се е сетил да прати на Силвето някое 15-16 годишно рускинче... Те повече го вълнуват от водката. :D