`Касапинът от Босна` Ратко Младич прехвърлен от килията в болница в Хага

OFFNews 10 септември 2022 в 11:35 3394 4

Военният престъпник Ратко Младич продължава да бъде национален герой за мнозина в Сърбия.

Снимка БТА / АР

Военният престъпник Ратко Младич продължава да бъде национален герой за мнозина в Сърбия.

Бивщият командир на армията на босненските сърби генерал Ратко Младич, известен като „Касапина от Босна` е бил прехвърлен от затворническата килия на затвора Схевенинген в болницата на затвора в Хага, съобщи белградският вестник „Новости“, който се позовава на съобщение от сина на генерала Дарко.

През май т. г. се появиха съобщения за влошеното здравословно състояние на Младич, който излежава доживотна присъда в международния център за задържане на затвора в Схевенинген. Командирът на босненските сърби беше съден като военнопрестъпник и беше признат за виновен частност за геноцид и военни престъпления по време на войната в Босна и Херцеговина през 1992-1995 година.

Сега по думите на сина му Младич имал пневмония, вода в белите дробове и сърдечна недостатъчност. След влошаването на състоянието му бил прехвърлен в цивилна болница, а оттам в болницата на затвора в Хага.

„Не знаем каква е причината за сърдечната недостатъчност и дали Ратко не е получил лек инфаркт през последните дни. Все още не сме получили информация за това – казва пред „Новости“ Дарко Младич - Само устно, по телефона ни казаха, че е му е направена ехография на сърцето. Между другото, преди няколко дни получихме медицинските резултати за коронавируса, който той прекара в началото на август. За щастие понесе заболяването доста лесно и нямаше сериозни симптоми.“ Според сина, имало опасност за живота на Младич, който вече не можел да функционира сам и имал нужда от чужда помощ – не можел да се движи, само седял и лежал. „Когато се чувахме два пъти седмично чрез видео разговор, той едва издържаше да седи половин час, докато говорим.“ – допълва синът. Сега можел да говори по телефона не повече от две-три минути, защото нямал сили.

Генерал Ратко Младич беше издирван от 1996 година от Международния трибунал за бивша Югославия, но успяваше да се укрие от правосъдието до 2011, когато беше арестуван в Северна Сърбия. Още тогава имаше здравословни проблеми, сред които частична парализа след прекаран мозъчен удар. През 2017 беше признат за виновен по 11 обвинения, сред които и за престъпления при обсадата и превземането на Сребреница и осъден на доживотен затвор. През 2021 след обжалване присъдата му беше потвърдена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

4

ob1

10.09 2022 в 15:07

Много ясно, че руZките подлоги се подкрепят. Винкел, кво става с планираното отстъпление?
А Младич е същият боклук като путкин и генералитета му - каквото и гадно нещо да му се случи все ще е малко!

-480

2

Октим

10.09 2022 в 12:44

Лошото е, че такива не биват “прехвърляни“ веднага на бесилката, след като бъдат заловени!

-240

1

редовно четящ

10.09 2022 в 12:23

Всяко удоволствие се заплаща, а престъпленията - с лихвите. Както се казва, има провидение.

 
X

Да помогнем на украинските деца!