Картофено пюре срещу Моне. Климатични активисти атакуваха поредна картина, сега в Потсдам

OFFNews 23 октомври 2022 в 20:43 5246 4

Атаката в Потсдам

Снимка Letze Generation

Картината, която е оценявана на 110 млн. долара е била защитена с тънък слой стъкло и може би не е увредена.

Клод Моне стана поредната жертва на климатичните активисти, след като в неделя членове на германската екологична група Letzte Generation (Последно поколение) омацаха картофено пюре върху една от картините му в художествения музей „Барберини“ в Потсдам, Германия, в неделя.

Девет дни след като Just Stop Oil плиснаха доматената супа върху Слънчогледите на Винсент ван Гог в Националната галерия в Лондон, двама активисти от Letzte Generation „Барберини“ и заляха Les Meules (Купа сено) на Моне с картофено пюре, преди да залепят ръцете си за стената. Платното е оценено на 110 милиона долара.

Протестиращите казаха, че трикът е бил замислен като сигнал за събуждане преди идващата на климатична катастрофа. „Хората гладуват, хората замръзват, хората умират“, каза един от активистите във видео от инцидента, публикувано в Туитър от Letzte Generation.

„Намираме се в климатична катастрофа а всичко, от което се страхувате, е доматена супа или картофено пюре върху картина. Знаеш ли от какво ме е страх? Страхувам се, защото науката ни казва, че няма да можем да изхранваме семействата си през 2050 г.“, заявяват протестиращите. „Необходимо ли е картофено пюре върху картина, за да ви накара да чуете? Тази картина няма да струва нищо, ако трябва да се караме за храна. Кога най-накрая ще започнете да чувате? Кога най-накрая ще започнете да чувате и ще спрете да работите както обикновено?“

Групата каза, че е решила да направи „превърне този Моне в сцена, а публиката в аудитория“, за да се опита да предаде своето послание. „Ако е необходимо да замерите картина с картофено пюре или доматена супа, за да напомните на обществото, че политиката за изкопаемите горива ни убива всички, тогава ние ви даваме картофено пюре върху картина“, добавят активистите.

Говорител на музея обяви тази вечер, че картината е била покрита със стъкло, така че платното не е било засегнато от картофите. Според говорител на музея, цитиран от „Тагесшпигел“ екперти изследват в момента образа, за да видят дали част от картофената каша е причинила щети. От музея добавят още, че полицията е пристигнала много бързо и, че ръцете на активистите били отлепени от стената сравнително бързо.

Миналата година членове на Letzte Generation организираха гладна стачка пред сградата на Райхстага в Берлин, за да протестират срещу липсата на политически действия по отношение на извънредната климатична ситуация. По-рано тази година те се залепиха за някои от най-натоварените магистрали в Германия, припомня по повод на днешния инцидент „Гардиън“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

625

4

1215

24.10 2022 в 10:21

15 минути слава за комплексарите.Тъпащината определено е равномерно разпределена по света и се сгъстява.

2070

3

НЕМА ТАКЪФ

24.10 2022 в 09:14

Я МОНЕ ГО МРАЗИМ , НЕЧЕМ ДА ГО " ВИДИМ" !

-240

2

редовно четящ

23.10 2022 в 22:57

Тероризъм. Началото го сложи онова болно дете с агресивния поглед!