Кардиналите, живеещи във Ватикана, ще плащат наеми, реши папата

OFFNews 02 март 2023 в 12:08 1721 3

Папа Франциск

Снимка Getty Images

Папа Франциск

Папа Франциск ще сложи край на привилегиите в сферата на недвижимите имоти, с каквито се ползваха досега кардиналите и високопоставените служители на Светия престол, освободени от плащане на наем, съобщиха вчера от Ватикана, предаде Франс прес.

"Решението е взето, за да се посрещнат нарастващите ангажименти на Католическата църква в особено тежък икономически контекст като днешния. Необходимо е всички да направят една изключителна жертва, за да бъдат отделени повече ресурси за мисията на Светия престол", се казва в изявление, публикувано на официалния сайт на Ватикана.

По този повод ръководството и отговорните кадри на Светия престол са призовани да направят "жертва" с оглед икономическите трудности, плащайки за апартаментите си пазарни цени. Досега кардиналите, живеещи в апартаменти на Ватикана, бяха освободени от плащане на наем.

Мярката няма да се прилага за действащите договори, които ще останат в сила до изтичането си. Но те няма да може да бъдат продължени или подновени, освен ако не се спазват новите правила, като всяко изключение ще трябва да бъде одобрено "лично от папата".

Ватиканът разполага с множество недвижими имоти – според оценки за милиарди евро, включително на престижни адреси в Париж, Лондон и Женева, също и с многобройни апартаменти в Рим. От избирането си през 2013 г. Франциск полага усилия да сложи ред във финансите на Светия престол и същевременно се опитва да засили прозрачността във Ватикана.

През 2021 г., за да оздрави финансите на Светия престол, понесли тежък удар заради пандемията от COVID-19, аржентинският папа намали заплатите на кардиналите, другите висши духовници и префектите на светите конгрегации (членовете на правителството).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

3

поп Дръвчо

02.03 2023 в 15:48

БПЦ, хехехе, приглушено, хохохо, хахаха...

БПЦ изобщо не се занимава с такива работи.

Това което евентуално се вижда из медиите е дело на някой мирянин, който по някакви си свои съображения е намесил и някое духовно лице.

Единственото което донякъде се доближава е пълноценното гето на отец Иван в Нови Хан. Думата "гето" не е случайна - има всички нужни елементи и тепърва ще берем ядове с такива образувания.

И те така.

Знаете ли защо в БПЦ няма педофилски скандали? Елементарно бе, Уотсън - БПЦ под никаква форма не работи с деца. Докато при католическите кюрета това е неразделна част от работата им и от кръгло милион свещеници все се намира някоя гнила ябълка.

Единственият контакт на БПЦ с подрастващи е в духовната семинария и там ИМА педофилски скандали веднъж на няколко години.

-529

2

6екеr4о

02.03 2023 в 14:05

Посланието на Папата е насочено към социалната роля на църквата, която по мое наблюдение при католицизма е силно изразена. Докато в БПЦ всичко е доста приглушено, като че ли в някаква степен минимизирано, в поне 2 от централните черкви в София, бяха поставени касички на БЧК, събиращи помощи за Украйна, в една друга от централните събират пари и хранят изпаднали пенсионери, в едната черква в кв. Орландовци има и касичка за семейството на починалия свещеник... не знам, не трябда съдя, камо ли да осъждам...

22548

1

dolivo

02.03 2023 в 13:00

Много добре, кризата малко повтали миропомазаните...
 
X

Да помогнем на украинските деца!