Караджич: Трябва да ме наградите за добрината

Владимир Йончев 16 октомври 2012 в 12:48 3784 1

Радован Караджич. Снимка: ЕПА / БГНЕС
Радован Караджич. Снимка: ЕПА / БГНЕС

Не трябва да бъда обвиняван, а да бъда възнаграден за всички добри дела, които съм направил. Направих всичко възможно, за да предотвратя войната и да облекча човешкото страдание.

Това заяви пред Международния трибунал в Хага бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич, предаде "Франс прес".

"Аз съм кротък човек. Толерантен съм и мога да разбирам другите хора", каза още той.

67-годишният бивш лидер на босненските сърби се защитава сам по 10 обвинения за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени по време на войната в Босна през 1995 г.

Той започва защитата си с четиричасова встъпителна пледоария, след което ще призове своя пръв свидетел - Андрей Демуренко - руски полковник от ООН, бивш началник щаб в мироопазващите сили в Сараево през 1995 г.

Караджич е обвинен за избиването на близо 8000 мюсюлмански мъже и момчета в босненския град Сребреница през юли 1995 г., както и за  тригодишната обсада на Сараево между 1992 и 1995 г.

Той отрича всички обвинения. Неговият адвокат оспорва броя на убитите в Сребреница и твърди, че клиентът му не е знаел, че ще бъдат извършвани екзекуции.

Караджич бе арестуван през 2008 г. след близо 13 години укриване. Той бе задържан в автобус в Белград.

Процесът срещу него започна през октомври 2009 г. Караджич разполага с 300 часа, за да представи защитата си. Толкова време имаше и обвинението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови