Каниш на протест? 5 години затвор!

Осъдена е дъщерята на бившия ирански президент Акбар Хашеми Рафсанджани

OFFNews 10 януари 2023 в 10:53 1688 0

Фаезе Хашеми Рафсанджани през 2016 г.

Снимка Getty Images

Фаезе Хашеми Рафсанджани през 2016 г.

На пет години затвор беше осъдена дъщерята на бивш ирански президент заради призиви хората да се включат в протести срещу режима в страната, които обхванаха целия Иран след смъртта в ареста на Махса Амини. Демонстрациите бяха едно от най-големите предизвикателства за иранските духовни управници след революцията от 1979 г.

За присъдата съобщи адвокатът ѝ днес и уточни, че тя не е окончателна, а присъдена от първоинстанционен съд. Той не съобщи подробности за обвиненията срещу Фаезе Хашеми Рафсанджани, но според информационна агенция ISNA прокурорът на Техеран е повдигнал обвинение срещу Хашеми за "пропаганда срещу системата", пише Ройтерс. 

Рафсанджани е бивша депутатка и защитничка на правата на жените. Тя бе арестувана на 27 септември в Техеран. Тогава държавните медии съобщиха, че е причината е "подстрекаване към безредици".

Баща ѝ е Акбар Хашеми Рафсанджани, президент от 1989  г. до 1997 г. Той почина през 2017 г.

Акбар Хашеми Рафсанджани беше умерен политик, който радееше за подобряване на отношенията на Техеран със Запада, отбелязва Франс прес.

Това не е първата присъда за дъщерята на бившия президент. В края на 2012 г. тя бе арестувана и осъдена на шест месеца затвор за "пропаганда" срещу Ислямската република.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!