Кандидатът за президент на Чехия Бабиш: Ако нападнат Полша, няма да изпратя войски за помощ

OFFNews 23 януари 2023 в 10:55 5407 5

Снимка Скрийншот CT

В неделя се състоя президентски дуел преди втория тур на изборите в Чехия. Петр Павел (отляво) и Андрей Бабиш (отдясно) са двамата кандидати за президент на страната.

Кандидатът за президент на Чехия във втория тур на президентските избори Андрей Бабиш заяви, че със сигурност не би изпратил чешки войници на помощ, в случай на въоръжено нападение срещу Полша или Балтийските държави. Бабиш направи коментара, който скандализира както голяма част от чешкото общество, така и общественото мнение в Полша и Прибалтика по време на опонента си за втория тур генерал Петър Павел.

Генералът е фаворитът от социологическите сондажи за вота на 27 и 28 януари. Изявлението на Бабиш може да се сравнява с отговора на Румен Радев от президентския дебат на 18 ноември 2021 година, когато на въпроса „Чий е Крим?“ сегашният държавен глава отвърна: „В момента е руски, какъв да е?“

В риторика, която поразително напомня и на последното изявление на българския президент Румен Радев за българската военна помощ за Украйна, Андрей Бабиш обяви, че чешкото правителство, докато помага на Украйна, забравя за собствените си граждани. Наложи се неговият опонент, генералът от резерва и бивш председател на Военния комитет на НАТО, Петър Павел да му напомни, че Чехия има ангажимент към колективната отбрана на страните от НАТО

Бабиш заяви, че иска мир, а не война. „При никакви обстоятелства не бих изпратил децата ни на война, Полша няма да бъде нападната, ние трябва да предотвратим това“, допълни кандидатът за президентския пост в Прага и подчерта, че приема въпроса като чисто хипотетичен.

„Г-н Бабиш сякаш живее в друг свят. Ние се присъединихме към НАТО , за да гарантираме мира, защото това е най-силната отбранителна организация. Когато някой е атакуван, други му се притичват на помощ“, репликира ген. Павел.

В понеделник, поставен под унищожителна критика в страната и чужбина, на Андрей Бабиш му се наложи да маневрира и да коригира позицията си от неделя с пост в Туитър. Експремиерът написа, че член пети от Договора за НАТО ще бъде спазен. „В дебата не исках да отговарям на хипотетичен въпрос за нападение срещу Полша или балтийските държави. Убеден съм, че това няма да се случи и дори не искам да мисля за това. Задължение на световните политици е да не го допуснат. Въпреки това, ако действително се случи атака, естествено бих спазил член 5. Няма дебат по този въпрос“, написа Бабиш.

Критиката срещу него обаче не спира. „Вие отговорихте и то съвсем ясно. Поляците го пишат навсякъде, вие ни засрамихте пред тях и пред други съюзници. Засрамете се!“, написа под туита на Бабиш Михал Хорачек, писател, поет и социален антрополог. Други му напомнят, че от чл. 5 зависи и сигурността на самата Чехия.

Между двата тура Андрей Бабиш реши да заложи на антивоенните настроения и построи върху това останалата част от кампанията си. Страната беше залята от билбордове "Генерал в мир не вярва. Изберете мира. Изберете Бабиш". В този дух протече и президентският дуел в студиото на чешката държавна телевизия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

723

4

user4eto

23.01 2023 в 13:53

Няма да изпрати помощ, защото ще си остане само кандидат.

2550

3

alfakentavur

23.01 2023 в 12:55

Затова няма да спечели той.

17439

2

мнение от IP

23.01 2023 в 11:28

Аз искам да няма изобщо оръжия в целия свят, да няма нелечими болести, да съхраним природата....обаче явно не живеем в такъв свят засега. Тезата "ние да си гледаме нашите граждани" изобщо не работи в този свят и политиците, които играят на тази струна, могат само да навредят на "своите граждани". Като чуя "искам мир и затова няма да помагам с оръжие на Украйна" ми прилошава. Искам да питам и нашия президент: "Ако дойде някой да убива у Вас, ще поискате ли от съседа оръжие да защитите децата си? Или понеже искате мир, колкото по-бързо изтрепят хората, толкова по-бързо ще настъпи мир?

2099

1

Mateevk

23.01 2023 в 11:10

Големи хипотетици се навъдиха напоследък. И на тяхната хипотетичност именно разчита Путин, за да си води завоевателните войни.