Канадски съд наложи глоба от 135 млн. евро на Фолксваген

OFFNews Последна промяна на 23 януари 2020 в 08:00 1793 0

Глоба от 196.5 млн. канадски долара (135 милиона евро) получи германският автомобилен концерн „Фолксваген“ (Volkswagen) от съд в Торонто. Гигантът се призна за виновен по 58 обвинения в нарушение на канадските закони за околната среда в скандала с манипулирането на данните за дизеловите емисии на негови коли, предадоха Франс прес и ДПА.

През декември м.г. компанията беше обвинена от канадските власти, че в периода между 2008 и 2015 г. е внесъл в страната близо 128 000 автомобила, които са нарушавали местните норми за емисии отработени газове.

Съдът валидира постигнато извънсъдебно споразумение за това равнище на глобата между автомобилостроителя и канадското правителство.

През 2015 г. Фолксваген призна, че е оборудвал близо 11 милиона от автомобилите си със софтуер, подаващ неверни данни за количеството емисии отработени газове на дизеловите им двигатели. С това се е създавало лъжливото впечатление, че тези коли са по-екологични, отколкото са били в действителност.

До момента скандалът е струвал на "Фолксваген" над 30 млрд. евро за съдебни разноски, глоби и обезщетения в редица страни, главно в САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови