Канадка е осъдена на 22 г. затвор в САЩ за писма с рицин до Доналд Тръмп

Мая Младенова 18 август 2023 в 09:27 815 1

Затвор

Снимка Pixabay

Канадка е осъдена на 22 години затвор в САЩ за изпращане на писма, примесени с отровата рицин

Канадка е осъдена на 22 години затвор в САЩ за изпращане на писма, примесени с отровата рицин. Такова е изпратено и до Доналд Тръмп, когато е бил президент, съобщава Би Би Си.

Смъртоносният плик, адресиран до Тръмп, е намерен през септември 2020 г., преди да бъде доставен в Белия дом. Обвиняемата Паскал Ферие казва пред съда, че съжалява, че планът ѝ се е провалил, и че "не е могла да спре Тръмп". Тя се признава за виновна, но не се смята за терорист, а за активист. 

ФБР установява пръстовите ѝ отпечатъци върху писмото до бившия президент на САЩ, което го призовава да се откаже от президентската надпревара.

„Намерих ново име за теб: „Грозният клоун-тиранин“, пише тя в писмото, според разследването на ФБР.

Окръжният съдия Дабни Фридрих осъди Фериер на 262 месеца - малко по-малко от 22 години затвор. След като излежи присъдата си, ще бъде депортирана от САЩ и ако се върне, може да бъде осъдена на доживотен затвор.

Обвиняемата признава, че е изпратила подобни писма и до осем служители на правоприлагащите органи в Тексас.

През 2019 г. тя е задържана в щата за около 10 седмици за незаконно носене на оръжие и шофиране без валидна книжка. Според изявление на Министерството на правосъдието в САЩ Ферие обвинява служителите от Тексас за задържането ѝ, заради това тя им изпраща писма с отрова.

Ферие, която има двойно гражданство от Франция и Канада, е арестувана при преминаване на границата с Бъфало, Ню Йорк, през септември 2020 г. Тогава тя е носила пистолет, нож и патрони.

По-късно признава, че е направила рицин в дома си в Квебек и го е поставила в плик с писмото. Това е отрова, съдържаща отпадъчния материал, останал от обработката на рицин, за която няма известен антидот. 

През 2014 г. мъж от Мисисипи е осъден на 25 години затвор, след като е изпратил писма с рицин до президента Барак Обама и други официални лица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!