Канада въвежда задължителен тест за COVID-19 при влизане в страната

OFFNews 05 декември 2021 в 12:29 953 0

В опит да ограничи разпространението на коронавируса в Канада гражданите, пристигащи със самолет в страната, подлежат на задължително тестване за COVID-19, независимо от ваксинационния им статус. Задължителното тестване се въвежда поетапно, като на повече от половината канадски летища вече е създадена необходимата организация, съобщават от българското МВнР.

Тестът е задължителен за всички пътници, включително за притежаващите сертификат за ваксинация или преболедуване на COVID-19. Мярката няма да бъде прилагана само по отношение на гражданите, които пристигат от САЩ.

Пътниците следва да се изолират до получаване на негативен резултат от направения COVID-19 тест. Ако резултатът е положителен, гражданите подлежат на 14-дневна карантина.

Неваксинираните пътници, които имат право да влязат на територията на Канада съгласно канадските законови изисквания, ще бъдат изолирани в определени места за целия период на карантината. Пътниците, които преминават транзитно през летищата Канада, ще бъдат тествани при кацане, като след това ще могат да продължат пътуването си до крайната дестинация.

По отношение на неваксинираните, които имат право да влизат на територията на Канада, се запазват досега действащите мерки: тестване при пристигане в Канада; поставяне под карантина за срок от 14 дни; тестване на осмият ден след пристигане в Канада.

При нужда от съдействие българските граждани в Канада могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Отава на следния телефонен номер: +1 613 789 3215, както и на дежурен телефонен номер в извънработно време: +1 613 316 1998, както биха могли да се обръщат и към генералното консулство на България в Торонто на следния телефонен номер: +1 1 416 696 2420, както и на дежурен телефонен номер в извънработно време: +1 416 892 1738. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: [email protected] или на имейл адреса на генералното консулство в Торонто: [email protected].

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови