Канада ще предупреждава за вредата от тютюнопушенето с надпис върху всяка цигара

OFFNews 02 август 2023 в 10:45 656 1

вреда

Снимка Pixabay

Върху всяка цигара ще има надпис.

За първи път в света Канада въвежда предупреждения за вредите от тютюнопушенето върху всяка цигара, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Предупрежденията ще бъда разнородни, например: "Отрова при всяка глътка цигарен дим" или "Цигарата предизвиква рак" и ще бъда отпечатани върху всяка цигара. Производителите имат срок до юли догодина да започнат да спазват изискванията.

Предупрежденията ще бъдат поставени в основата на цигарата, на нивото на филтъра.

Целта е да се намали потреблението на тютюневи изделия, което причинява годишно смъртта на около 48 000 души в Канада. Правителството казва, че е констатирало, че някои млади хора започват да пушат, след като са получили една цигара, а не цял пакет папироси, върху който вече има предупреждения срещу тютюнопушенето.

През 2000 г. Канада стана първата страна, която разпореди поставянето на предупредителни надписи и снимки върху пакетите с цигари. На тях се виждаха например уврежданията върху белия дроб, причинени от тютюнопушенето. Оттогава пушенето намаля, но Отава иска сега да стигне още по-далеч и да намали броя на пушачите в страната на 5 процента от населението, тоест на около 2 милиона души до 2035 г. спрямо настоящите 13%.

През декември Нова Зеландия въведе почти пълна, постепенна забрана на пушенето, вдигайки с всяка година законната възраст за пушене.

Според Световната здравна организация 5,6 милиарда души по света са вече защитени от най-малко една мярка за борба с тютюнопушенето. Но едва четири страни - Бразилия, Турция, Мавриций и Нидерландия - са приели всички препоръчани от СЗО мерки в тази насока.

За 15 г. тютюнопушенето в световен план е намаляло от 22,8% през 2007 г. на 17,0% през 2021 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

1

edin slep

02.08 2023 в 11:51

Много жени пушат, защото са убедени от някой или нещо, че така не напълняват и че са по-секси за мъжете, по-еманципирани. Мъжете често започват по същите причини.

Ако се дегероизира пушенето, ще намалеят много по-бързо пушачите. В момента имам чувството че всяка втора мома между 13 и 18 пуши и то активно, за разлика от момчетата.
 
X

Да помогнем на украинските деца!