Камерън си тръгна с шеги, Мей наследи страна пред големи предизвикателства

OFFNews 13 юли 2016 в 19:07 5222 6

Дейвид Камерън отговори на въпроси на депутати в последния си ден на премиерския пост. В рамките на обичайния парламентарен контрол той представи и свършеното по време на мандата си. 

Камерън не пропусна и да се пошегува за празния си график и за хаоса в Лейбъристката партия. 

"Тази сутрин имах срещи с колеги. Следобед имам среща с Нейно величество кралицата и след това графикът ми е забележително лек", каза той.

"Възхищавам се на упоритостта на Джеймс Корбин (лидерът на Лейбъристката партия). Той ми напомня Черния рицар от „Монти Пайтън и Свещеният граал". Много пъти го поразяват, но той казва: "Това е само повърхностна рана", пошегува се още той. 

Камерън застана пред депутатите в долната камара на парламента в добро настроение и в изявлението си не пропусна да спомене и котарака Лари, който ще остане на "Даунинг стрийт" 10. 

"Тъжно ми е, че не мога да взема котака Лари със себе си", заяви Камерън пред депутатите и показа своя снимка с Лари.

Доброто настроение, с което Камерън напуска поста си, се усети още в понеделник, когато след изявлението, в която обяви, че предава поста в сряда, той си тръгна от брифинга, тананикайки си. 

Британските медии не пропуснаха да отбележат още, че в последната си вечер на "Даунинг стрийт" 10 Камерън е поръчал индийска храна за 50 паунда. 

Когато пое поста през 2010 г., 43-годишният тогава Дейвид Камерън стана най-младият британски премиер от близо 200 години. Той не успя да спечели пълно мнозинство в парламента, затова състави коалиция с по-малката формация на Либералните демократи. 

Камерън беше преизбран през 2015 г., а Консервативната партия неочаквано получи мнозинство след предизборна кампания, водена на основата на икономическите му постижения и визията му за "модерна, състрадателна Консервативна партия".

От самото начало на управлението си той беше сравняван с Тони Блеър и подобно на Блеър съдбата му беше решена от исторически гаф. За Блеър това беше инвазията от 2003 г. в Ирак, а за Камерън - решението да свика референдума за членството на Великобритания в ЕС.

Въпреки че референдумът и излизането на Великобритания от ЕС ще са основното, с което ще си спомняме за Камерън, той ще остане в историята и с това, че е въвел цял кръг от прогресивни консервативни реформи наляво от центъра, в това число разрешаването на еднополовите бракове, настоява за заделянето на пари за развитие и модернизира партията.

В последния си ден като премиер Камерън посъветва Великобритания да поддържа близки отношения с Европа в областта на търговията, сътрудничеството и сигурността и подчерта, че действията срещу "Ислямска държава" дават резултат, затова трябва да продължат. 

"За мен беше чест да служа на страната, която обичам", заяви Камерън и допълни, че оставя "по-силна държава с процъфтяваща икономика и повече шансове за успех".

"Както съм казвал и преди, веднъж аз бях бъдещето", каза в последния си отговор на депутатски въпрос Камерън. 

Той беше изпратен с аплодисменти от торите, либералдемократите, Демократическата юнионистка партия, от някои лейбъристи. 

Тази вечер той посети кралица Елизабет Втора в Бъкингамския дворец, където официално ѝ връчи оставката си. Протоколът повелява той да препоръча и свой наследник за поста - настоящият вътрешен министър Тереза Мей. Тогава кралицата ще повика в Бъкингамския дворец Мей, за да я упълномощи да състави ново правителство.

Така още тази вечер Великобритания ще има нов премиер и за втори път в историята си след Маргарет Тачър това ще е жена. 

На Тереза Мей ще се падне нелеката задача да преведе страната през трудния процес по напускане на Европейския съюз и да договори най-добрите условия за Великобритания.

Мей вече показа, че има доста твърда позиция, като постави начело на преговорите бъдещия статут на европейците, живеещи във Великобритания, като се очаква именно в замяна на това тя да успее да договори добри условия за британците, живеещи в други страни от ЕС.

Пред досегашния вътрешен министър стои и проблемът с риска Шотландия и Северна Ирландия да напуснат Великобритания. 

Посочват Мей като представител на обикновените британци. Семейството ѝ е от средната класа, завършва обикновена гимназия, след това - в Оксфорд. 

Тя влиза в кабинета като вътрешен министър преди 6 години и е най-дълго е най-дълго задържалият се на поста вътрешен министър от половин век.

Тереза Мей се открои като възприе много твърда линия към престъпниците, незаконните имигранти или ислямистките проповедници. Тя се противопостави на бежанските квоти, предлагани от ЕС, и е в основата на премахването на събирането на семействата на най-бедните мигранти, дошли в страната.

Именно заради твърдостта си по имиграционните въпроси и по въпросите за престъпността Мей е сравнявана с Маргарет Тачър, а медиите побързаха да я сравнят и с германския канцлер Ангела Меркел. 

Мей, която на 1 октомври ще навърши 60 години, е известна още с любовта си към обувките и признава, че не би спряла абонамента си за "Вог" дори и на пуст остров.

Друга нейна страст е готвенето, като твърди, че притежава над 100 книги с рецепти.

Приближените ѝ разказват още, че тя продължава да пише на ръка картички за Коледа и рождени дни, но рядко хората се смеят около нея.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12339

6

Кочо Кочев

14.07 2016 в 00:07

котаракът хохо ще управлява англията

20374

5

Стринка Минка

13.07 2016 в 23:56

Едно е ясно, от Тереза джипки няма да видим.
И надали ще седне до Боку да я разходи.

13249

4

лекар

13.07 2016 в 20:01

така се хили някой дето сам си го е набил до с....ците.

29585

1

Izalina

13.07 2016 в 19:56

"...и след това графикът ми е забележително лек"


и май няма нужда да бачка повече доживот ... със здраве да си ги харчи ... (тук не съм много искрена)

Времето ще покаже.