Камала Харис: САЩ ще изпратят $ 310 милиона за хуманитарна помощ на Централна Америка

OFFNews 27 април 2021 в 12:26 1998 0

Снимка Getty Images

Вицепрезидентът Камала Харис обяви, че САЩ ще изпратят допълнителни 310 милиона долара до Централна Америка „за хуманитарна помощ и за справяне с несигурността на достъпа до храни“.

"В светлината на ужасното положение и силните страдания, с които се сблъскват милиони хора в Ел Салвадор, Гватемала и Хондурас, вицепрезидентът Харис обяви допълнителни 310 милиона долара за подкрепа от правителството на САЩ", се казва в съобщението, публикувано от Белия дом.

255 милиона долара ще отидат за хуманитарна помощ, а 55 милиона ще бъдат насочени към справяне с несигурността на достъпа до храни в региона.

Миналия месец президентът Джо Байдън назначи Харис да ръководи усилията на Централна Америка за справяне с нарастващия брой мигранти на южната граница на САЩ, много от които са от региона.

Пандемията на коронавируса се отрази драматично на Латинска Америка, тъй като броя заболели и смъртните случаи се повишиха много, а развиващите се икономики бяха силно засегнати. Районът беше застигнат и от два опустошителни урагана. Според Службата за изследователска дейност на Конгреса, спадът на икономическия растеж през 2020 г. се очаква да влоши неравенството в доходите и бедността в региона. 

Съобщението за помощта идва часове след като Харис се срещна онлайн с президента на Гватемала Алехандро Джамати.

Според изявление на говорителя на Харис Симон Сандърс, двамата лидери са се ангажирали да затвърдят двустранните усилия за управление на миграцията по подреден и хуманен начин в съответствие с националните и международни закони. Те са били единодушни и за необходимостта от установяване на подредени и законни канали за мигрантите и създаването на икономически възможности в региона, които ще бъдат от полза и за двете страни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!