Към комунистите в Китай: Учете се от капитализма, но следвайте марксизма

OFFNews 30 септември 2017 в 20:33 5341 0

Снимка wikimedia

Членовете на комунистическата партия трябва да изучават съвременния капитализъм, но без да се отклоняват от марксизма.

Това е заявил държавният и партиен лидер на Китай Си Цзинпин на заседание на политбюрото на ККП, давайки ясен знак седмици преди нейния конгрес, че няма да има отслабване на партийния контрол, предаде Ройтерс.

Въпреки че времената се променят и обществото се развива, основните постулати на марксизма остават верни, посочи Си Цзинпин, цитиран от китайската агенция Синхуа.

"Ако се отклоним или изоставим марксизма, нашата партия ще загуби своята душа и посока", каза той и добави, че водещата роля на марксизма трябва да бъде отстоявана с "неизменна решителност, без никакви колебания и при всякакви обстоятелства".

Китайският лидер препоръча на партията да вплете основните постулати на марксизма в "реалността на съвременен Китай и да се поучи от постиженията на други цивилизации в създаването и развитието на марксизма".

Си Цзинпин прикани партийните членове да изучават съвременния капитализъм, неговата същина и образци, съобщи още Синхуа, без да дава подробности.

Очаква се конгресът на ККП, който ще бъде открит на 18 октомври, да укрепи властта на Си Цзинпин и да избере ново поколение лидери, отбеляза Ройтерс. 

Комунистическата пропаганда в страната е в крах

Миналата година правителството на Китай разкритикува Службата за пропаганда, че не си върши достатъчно добре работата за сформирането и контролирането на общественото мнение.

След разследване на работата на Службата за пропаганда към Китайската комунистическа партия, Главната комисия за дисциплинарно проучване публикува доклад с критики към службата.

Липсва задълбочено проучване за развитие на съвременния китайски марксизъм, пише в доклада.

Според ръководителя на разследващия екип, ефектът от контрола над литературата и изкуството не е достатъчен.

Той допълва, че пропагандните новини не са насочени добре към публиката и по същество не са резултатни.

Комунистическата партия на Китай не толерира никаква опозиция и стриктно контролира вестниците, радиото, телевизията и сайтовете.

Партията има множество служители, които наблюдават и цензурират социалните мрежи и блокират западни сайтове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови