Какво се случва в Мианмар: Разказ на едно 12-годишно момче

OFFNews 11 септември 2017 в 16:37 10482 8

12-годишният Джашим е един от стотиците хиляди бежанци от мюсюлманското малцинство рохинги от Мианмар в съседен Бангладеш.

Според много международни наблюдатели в страната се извършва етническо прочистване. Хиляди мюсюлмани са прогонени от Мианмар, стотици са убити през последнните дни.

Джашим идва от щата Ракин, откъдето е избягал преди 2 седмици. Посланието му към света бе публикувано от телевизия "Ал Джазира":

Името ми е Джашим. На 12 години съм. Преди да започне кризата ходех на училище. Любимият ми предмет бе английският език, защото ако мога да го говоря ще мога да се разбирам с хората по света и да им споделям мнението си. Надявам се скоро отново да започна да уча, защото искам да стана учител когато порасна.

Когато военните дойдоха в селото ни се наложи да бягяме и да се крием. Видях много войници, може би 100 или 200. Те стреляха по нас и изгаряха къщите ни. Бях много изплашен.

Скрихме се в джунглата и тръгнахме пеш към Бангладеш. Отне ни 13 дни да се крием в горите.

Пътуването беше трудно, прекосихме хълмове и прецапахме рекички. Докато бягахме се страхувахме, че на следващия ъгъл ще ни чакат военните. Точно преди границата с Бангладеш трябваше да внимаваме, защото военните са сложили малки бомби под земята, които експлоадират, ако стъпиш върху тях.

Много ми е жал за моето село, защото него вече го няма. Нищо не можахме да вземем, всичко е загубено. Аз тръгнах с мама, татко остана в щата Ракин и каза, че ще дойде по-късно при нас, но ние не знаем нищо какво е станало с него.

Притеснявам се, че военните са го намерили или че е стъпил върху една от малките бомби. Щастлив съм, че сме на сигурно място, но ни е трудно, защото нямаме къщи, в които да живеем и се налага да спим върху влажната земя.

Посланието ми към целия свят е, че ние сме граждани на Мианмар и ще бъдем много щастливи, ако ни признаят за такива. Само това искаме.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

8

Стефан

13.03 2018 в 10:59

Защото будистите са населението на Бирма. А тия са пратени там от Бангладеш по същия начин, по който турците са се прехвърлили през Босфора преди 7 века. Пропълзели като "мирни търговци/занаятчии/бежанци/туристи", заселили се, а после - "ма то тука е Турция". Сега просто ги поканиха да си се върнат в Бангладеш, а това вече било геноцид.

23293

6

Стефан

12.09 2017 в 01:40

Та, задръж си мнението в същата папка, в която държиш снимките на принцесата дияна, и на кандидатствалата, но неприета в свитата и надежда михайлова. Нормалните армии, които държат на живота на войниците си, целостта на територията си, и оцеляването на населението си, имат на въоръжение нормални ППМ.

23293

5

Стефан

11.09 2017 в 22:50

За противопехотните мини ще имаш мнение, след постоиш в отбрана, срещу превъзхождащ те противник. До тогава остави тоя въпрос на други хора.
Или ти се каниш само да настъпваш? Диво се извинявам - срещу кого, и с какво?:))
Даже оставяме настрани въпроса, че като не им ги дава старшината, войската ще започне да си ги прави сама, и тогава да видиш чудо. Като сапьорите няма да могат да свалят ни една, без да ги убие. За разлика от фабричните, които е ясно как се обезвреждат.

23293

3

Стефан

11.09 2017 в 21:41

Използването на противопехотни мини НЕ Е военно престъпление. Чети Жевневската конвенция.
Значи, пак започнаха със сополивите истории, по старите методички. Оревани деца със спътникови телефони с интернет, през които пишат в терминологията на американските военни, без изобщо да знаят английски:)
Сорос, и парите му. В помощ на фесовете, които в Бирма са натрапници, не просто пришълци. И нефт, който на тая територия добиват и използват китайците.
Убити от мирни демонстранти с фесове, бирмански полицаи и войници. Териториални претенции в полза на Пакистан и Бангладеш.
Вече всички видяха Сирия - тоя път няма да мине.

10571

2

Hissarion

11.09 2017 в 17:21

Използването на противопехотни мини е военно престъпление и трябва да бъде третирано като такова. Не съм чул още какви санкции ще им бъдат наложени. Или и те като СА и Израел са важен регионален съюзник и вкупом ще мижаме пред осакатените и убитите.
 
X

Да помогнем на украинските деца!