Какво се случва в Мианмар: Разказ на едно 12-годишно момче

Последна промяна на 11 септември 2017 в 16:37 7882 8

12-годишният Джашим е един от стотиците хиляди бежанци от мюсюлманското малцинство рохинги от Мианмар в съседен Бангладеш.

Според много международни наблюдатели в страната се извършва етническо прочистване. Хиляди мюсюлмани са прогонени от Мианмар, стотици са убити през последнните дни.

Джашим идва от щата Ракин, откъдето е избягал преди 2 седмици. Посланието му към света бе публикувано от телевизия "Ал Джазира":

Името ми е Джашим. На 12 години съм. Преди да започне кризата ходех на училище. Любимият ми предмет бе английският език, защото ако мога да го говоря ще мога да се разбирам с хората по света и да им споделям мнението си. Надявам се скоро отново да започна да уча, защото искам да стана учител когато порасна.

Когато военните дойдоха в селото ни се наложи да бягяме и да се крием. Видях много войници, може би 100 или 200. Те стреляха по нас и изгаряха къщите ни. Бях много изплашен.

Скрихме се в джунглата и тръгнахме пеш към Бангладеш. Отне ни 13 дни да се крием в горите.

Пътуването беше трудно, прекосихме хълмове и прецапахме рекички. Докато бягахме се страхувахме, че на следващия ъгъл ще ни чакат военните. Точно преди границата с Бангладеш трябваше да внимаваме, защото военните са сложили малки бомби под земята, които експлоадират, ако стъпиш върху тях.

Много ми е жал за моето село, защото него вече го няма. Нищо не можахме да вземем, всичко е загубено. Аз тръгнах с мама, татко остана в щата Ракин и каза, че ще дойде по-късно при нас, но ние не знаем нищо какво е станало с него.

Притеснявам се, че военните са го намерили или че е стъпил върху една от малките бомби. Щастлив съм, че сме на сигурно място, но ни е трудно, защото нямаме къщи, в които да живеем и се налага да спим върху влажната земя.

Посланието ми към целия свят е, че ние сме граждани на Мианмар и ще бъдем много щастливи, ако ни признаят за такива. Само това искаме.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15273

8

Стефан

13.03 2018 в 10:59

Защото будистите са населението на Бирма. А тия са пратени там от Бангладеш по същия начин, по който турците са се прехвърлили през Босфора преди 7 века. Пропълзели като "мирни търговци/занаятчии/бежанци/туристи", заселили се, а после - "ма то тука е Турция". Сега просто ги поканиха да си се върнат в Бангладеш, а това вече било геноцид.

504

7

рашист

13.03 2018 в 08:34

Противопехотните мини са изключително гадно оръжие предназначено да носи не моментална смърт а продължителна болка и съответно дългосрочни разходи на противника. За евакуацията на един осакатен от мина ще се отделят бойни ресурси, които няма да могат да си решават задачите на бойното поле, след това ще се наложи хирургическа операция и продължително лечение, трудоустрояване, пенсия и прочие.
Някой от нас знае ли в същност какво става в Мианмар и защо точно мюсулманите са преследвани а не будистите примерно?

15273

6

Стефан

12.09 2017 в 01:40

Та, задръж си мнението в същата папка, в която държиш снимките на принцесата дияна, и на кандидатствалата, но неприета в свитата и надежда михайлова. Нормалните армии, които държат на живота на войниците си, целостта на територията си, и оцеляването на населението си, имат на въоръжение нормални ППМ.

15273

5

Стефан

11.09 2017 в 22:50

За противопехотните мини ще имаш мнение, след постоиш в отбрана, срещу превъзхождащ те противник. До тогава остави тоя въпрос на други хора.
Или ти се каниш само да настъпваш? Диво се извинявам - срещу кого, и с какво?:))
Даже оставяме настрани въпроса, че като не им ги дава старшината, войската ще започне да си ги прави сама, и тогава да видиш чудо. Като сапьорите няма да могат да свалят ни една, без да ги убие. За разлика от фабричните, които е ясно как се обезвреждат.

-1669

4

panel

11.09 2017 в 22:28

Оффнюз, ама да бяхте пуснали някоя и друга статия преди това, ама да си бяхте дали труда да разясните " религиозно-политическата" обстановка в Мианмар, а не да ми пускате сълзливи излияния от 12- годишни деца.
Може да е политкоректно, ама ние в Европа видяхме докъде води това.
А за използването на противопехотни мини съм на мнение, че е недопустимо, и заставам зад всички, които се борят срещу тях.

15273

3

Стефан

11.09 2017 в 21:41

Използването на противопехотни мини НЕ Е военно престъпление. Чети Жевневската конвенция.
Значи, пак започнаха със сополивите истории, по старите методички. Оревани деца със спътникови телефони с интернет, през които пишат в терминологията на американските военни, без изобщо да знаят английски:)
Сорос, и парите му. В помощ на фесовете, които в Бирма са натрапници, не просто пришълци. И нефт, който на тая територия добиват и използват китайците.
Убити от мирни демонстранти с фесове, бирмански полицаи и войници. Териториални претенции в полза на Пакистан и Бангладеш.
Вече всички видяха Сирия - тоя път няма да мине.

3265

2

Hissarion

11.09 2017 в 17:21

Използването на противопехотни мини е военно престъпление и трябва да бъде третирано като такова. Не съм чул още какви санкции ще им бъдат наложени. Или и те като СА и Израел са важен регионален съюзник и вкупом ще мижаме пред осакатените и убитите.