Какво е Проект 2025 и защо всява смут в САЩ и по света

Еля Изетова 07 юни 2024 в 16:51 2532 0

Лого на приложението Тик Ток

Снимка Снимка Getty Images

Какво е Project 2025 и защо се превърна в една от най-горещите теми в социалните мрежи в САЩ?

Изборите в страната чукат на вратата, а с това и шансът в Белия дом да се завърне кандидатът на Републиканците Доналд Тръмп. Именно с него се свързва управленската визия, популярна като Проект 2025, която бързо се нареди сред топ политическите теми дори в платформи като TikTok.

Проектът предизвиква полярни реакции - има и бурни поддръжници, и много критици, които се опасяват, че той е истинска заплаха за демокрацията, защото може да ограничи ключови човешки права - на жените, на аборт, на гей брак и др.

Истина или не

"Проект 2025" наистина съществува - това е пътната карта на влиятелни консерватори в САЩ за евентуалния втори президентски на Тръмп. Те набират и обучават хората, които ще работят в бъдещата консервативна администрация на Белия дом.

В над 900 страници „Проект 2025“ подробно описва как Тръмп и неговите съюзници биха могли да разрушат и пренаредят начина на управление на САЩ. Предлага се много длъжности да загубят федералния си статут и в институциите да има повече политически назначения, посочени от консерваторите и подчинени на Тръмп.

Проектът е дело на дясната фондация "Херитидж" и обрисува едно консервативно правителство, което се бори интензивно с миграцията, потъпква правата на ЛГБТ+ хората и правото на аборт, пренебрегва политиките за защита на околната среда , преразглежда финансовата политика и предприема агресивни действия срещу Китай, обобщава британският в. "Гардиън".

4 стълба - 180 дни

„Проект 2025“ има четири стълба за разширяване на консервативното влияние в правителството на САЩ - разработване на политики, набиране на персонал, обучение и стратегическо планиране за първите дни на новата администрация.

Пътната карта включва консервативни решения за различни въпроси, включително икономически политики, здравеопазване, образование и национална сигурност.

180-дневният наръчник е най-важната част от този план. В него са включени консервативни решения за различните въпроси. Описани са незабавните действия, които трябва да бъдат предприети от новата администрация през първите 180 дни. Този наръчник е изготвен така, че да позволи бърза промяна на политиката и прилагане на дългосрочни консервативни приоритети, като гарантира плавен и успешен старт.

Кой подкрепя този проект?

Проект 2025 е подкрепен от коалиция от над 100 консервативни организации, застъпнически групи и академични институции. Тази широка коалиция обединява различни експертни познания и ресурси в подкрепа на целите на проекта. Сред известните участници са бивши служители от администрацията на Тръмп.

Какви политики предлага проекта?

Проект 2025 предлага значителни промени във федералните политики в областта на репродуктивното здраве. Те включват забрана на абортите и на клиниките, които предоставят услуги за аборт или контрацепция. Друга област на наблюдение са културните и социалните въпроси. Проектът също така набляга върху възстановяването на традиционните семейни ценности и религиозните принципи.

Кой стои зад този проект?

Фондация „Херитидж“ представлява влиятелнa група от експерти с десни виждания и е създавала подобни президентски „пътни карти“ и в миналото. Те са от създателите на първото издание на „Мандат за лидерство“, който оказва силно влияние върху администрацията на американския президент Роналд Рейгън през 1981 г. „Херитидж“ се ръководи от Кевин Робъртс, който преди това е ръководил Фондацията за обществена политика в Тексас. Той е автор на предговора към последното издание на „Мандат за лидерство“, в който той споделя своите виждания за визията на Америка през 2024 г. - място, където инфлацията опустошава семейните бюджети, смъртните случаи от свръхдоза наркотици продължават да се увеличават, а децата страдат от токсичната нормализация на транссексуалността. Въз основа на визиите, изложени в “пътната карта” на „Проект 2025“, групата възприема християнския мироглед и иска да види разширени правомощията на президента. Възстановяването на традиционното семейство се споменава като ключова цел в целия проект.

Какво общо има бившият американски президент „ Доналд Тръмп“ с “Project 2025”?

Идеите в консервативния манифест представляват консервативен консенсус и имат за цел да помогнат на републиканците да говорят колективно за това, което иска да направи бъдещият президент при встъпването си в длъжност. Манифестът е публикуван в началото на миналата година и много от нещата там са написани от съюзници на Тръмп или негови бивши служители. В проекта не се казва изрично, че той е предназначен за Тръмп, а че всеки консервативен президент би могъл да черпи идеи и да работи с него, въпреки че темите в ръководството в много от  случаите са в тясно съответствие с политическите цели на Тръмп. Въпреки това щабът на Тръмп отхвърли твърденията, че той ще следва политическите идеи, възложени в "Проект 2025" или от други консервативни групи. През ноември 2023 г. щабът му заявява пред американски медии, че политическа им програма н, наречена „Agenda47“ , е „единственият официален изчерпателен и подробен поглед върху това, което президентът Тръмп ще направи, когато се върне в Белия дом“, но въпреки това не отхвърлят, че са отворени и към нови предложения. „Херитидж“, от друга страна, претендират за принос на Тръмп в множество политически предложения през първия му мандат, базирани на версията от 2017 г. „Мандат за лидерство“. Групата изчислява, че 64% от нейните политически препоръки са били изпълнени или предложени от Тръмп по някакъв начин през първата година от мандата му.

    Еля Изетова

    Еля Изетова е студент по журналистика в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Стажувала е в БНТ и Bulgaria on air. Интересите ѝ са насочени към световната политика.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II