Как синът на Дмитрий Медведев избра красивия живот пред това да отиде на фронта

Иля Медведев притежава регистрирана в офшорна зона 74-метрова яхта на стойност 100 млн. долара

OFFNews 23 септември 2022 в 19:00 17220 5

яхта

Снимка "Проект"

Яхтата "Вселена" е закотвена в Сочи.

Синът на зам.-председателя на руския съвет за сигурност Дмитрий Медведев - Иля, притежава регистрирана в офшорна зона 74-метрова яхта "Вселена" на стойност 100 млн. долара, както и бизнес за производство на електронни етикети, който е бил отнет от ИТ предприемача Константин Хайт.

Това установява независимият руски разследващ сайт "Проект".

Материалът започва така:

Юли 2020 г. Пандемията от коронавирус е в разгара си, при строги мерки за сигурност, ограничаващи пътуванията и развлеченията по целия свят. В Русия - ръст на смъртните случаи и безработицата, причинени от коронавируса, и икономическото му въздействие. 74-метровата яхта "Вселена" (Universe) плава в Средиземно море с изключен транспондер. На борда на "Вселена" са Иля Медведев и Максим Юсуфов, синове съответно на Дмитрий Медведев и на бившия министър на енергетиката и милиардер Игор Юсуфов. Младите мъже, които се познават от гимназията, са се оттеглили в морето от трудностите и тежкото време.

Тузарската яхта е построена от холандската фирма Damen Yachting през 2018 г. Истинският й собственик е скрит, но най-вероятно е от Русия. През 2020 г. например "Вселена" прекара поне 72 дни в пристанището на Сочи. А през 2022 г., малко след началото на войната в Украйна, когато чуждестранните власти започват да запорират имуществото на влиятелни руснаци - яхти, къщи и самолети - "Вселена" напуска италианското пристанище Империя, където тогава е закотвен, и пристига в Сочи през Истанбул. Кореспондентът на "Проект" е видял с очите си, че все още е там.

През 2017 г. ФБК открива яхтата "Фотиния" на Дмитрий Медведев, чиято стойност е 150 млн. рубли. До този момент не е било известно съществуването на "Вселена". Яхтата, използвана от Иля Медведев, често е ескортирана в руски териториални води от кораби на военноморските сили, обясняват разследващите журналисти.

"Вселена" е регистрирана на Southerner Ltd, офшорна компания на Каймановите острови, чийто истински собственик е скрит. Източници на "Проект" твърдят, че истинските собственици на плавателния съд са семейството на бившия министър на енергетиката и милиардер Игор Юсуфов.

Журналистите установяват, че същият принцип важи и за други активи на семейство Юсуфови - записаното върху тях може да е собственост на Иля и Дмитрий Медведеви.

Бизнесменът Константин Хайт, който е напуснал Русия, разказва пред изданието, че през 2018 г. компанията му Compo е сключила сделка на стойност 4 млн. долара с Aycominvest - фирма, 100% собственост на Юсуфови. Хайт обяснява, че инвеститорът е Иля Медведев, а бизнесменът "отговаря пред него".

Според "Проект" нито Иля, нито Дмитрий Медведев могат да разполагат с такива пари по закон. По това време синът на бившия президент току-що е завършил МГИМО, а баща му е спечелил общо около 1 милион долара от 2012 г. насам.

В края на 2018 г. в Дубна е създадено юридическо лице NPO Compo, собственост на Aycominvest на Юсуфови. Хайт е извикан в Москва и му е казано, че са решили да му отнемат бизнеса и че стойността на дела му е 0 рубли.

"Готови сме да предложим на вашите инженери да се преместят в Дубна, още повече че няма да можете да им плащате заплатите, защото спираме финансирането на Compo. И нямате право да събирате средства извън нашата организация", цитира Хайт разговора си с Медведев и Юсуфов.

Той имал избор: да препише дела си на Юсуфови и да запази 10% "от бъдещите им активи" или да "измисли как сам да фалира" компанията си, разказва Хайт.

През пролетта на 2019 г. бизнесът му е отнет напълно. В същото време новата фирма не е донесла печалба на Медведев - в края на 2021 г. загубата на NPO Compo е достигнала 161 млн. рубли, са установили още журналистите на "Проект".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

865

5

Constanza

24.09 2022 в 07:20

До редакцията:

Вие разлика между "препише" и "припише" не правите ли?

2805

4

Едър Вредител

24.09 2022 в 02:55

От прасе мас и от комунист власт само с дране се вземат

345

3

Джендо Джедев

23.09 2022 в 21:23

И яхтата - построена в "гейропа", от "джендърите". Що не е построена в Мурманск, примерно? :D

10298

2

AntiZ

23.09 2022 в 19:36

Голяма хапка е хапнал, позадавил се е мушморока мамин. Пък и не случи на татко медведчо дамаджанкин. Щом и хуйлото го натири в девета глуха...

9347

1

Анализи

23.09 2022 в 19:30

Некадърници, които крадат бизнеси и после ги затриват. Позната картинка.