Как Кремъл убеждава французите да обичат Русия и да не помагат на Украйна, разкрива ''Вашингтон пост''

OFFNews 30 декември 2023 в 19:52 6518 5

Марин льо Пен и Владимир Путин

Снимка РИА Новости

Марин льо Пен и Владимир Путин през 2017 г.

Американският "Вашингтон пост" публикува статия на кореспондента на изданието Катрин Белтън, посветена на новите опити на френската крайна десница да промени политиката на страната по отношение на подкрепата на Украйна във войната с Русия.

Поддръжниците на Кремъл от крайната десница използват „разговорите за цената, която се плаща за войната в Украйна, и все повече я смесват с идеята, че подкрепата на Украйна е американска идея и Франция трябва да се утвърди като велика сила и да възстанови нашите връзки с Русия, пише авторката.

А Кремъл, както сочат документи, получени от източници на "Вашингтон пост", е наясно с нарастващата популярност на десницата и иска да се възползва от нея.

Документите, за които пише Белтън, са получени чрез службите за сигурност на неназована европейска държава.

Според тях Сергей Кириенко, първият заместник-началник на кабинета на Путин, е инструктирал политическите стратези на Кремъл да разработят кампания за политическа дестабилизация във Франция, използвайки социалните мрежи, френски политически активисти и лидери на общественото мнение.

Конкретните имена на тези, които трябва да бъдат използвани в това, не се споменават в документите.

Първите презентации на тези разработки са представени в Кремъл още през 2022 г. и показват, че политическото напрежение във Франция, където има значителен брой хора, симпатизиращи на Русия, направи възможно провеждането на такава пропагандна кампания.

Тази година препоръките на Кремъл към неговите медийни стратези са по-конкретни: да се увеличи броят на съобщенията, които биха насърчили идеята, че плащането за войната на някой друг е лоша идея, пише в разследването на "Вашингтон пост".

В отговор на тези инструкции са разработени ръководства за „бот ферми“. Например това: създайте коментар от 200 знака от името на французин на средна възраст, който смята френската подкрепа за Украйна за „идиотско приключение“. Един от аргументите за този въображаем французин би бил, че подкрепата за Украйна води до „инфлация и спад в жизнения стандарт“.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков беше попитан за съществуването на такива документи. Той ги нарече „поредните фалшиви и пълни глупости“.

Анализ на активността в социалните мрежи обаче показва, че е имало опити да се използват вътрешните проблеми на Франция за насърчаване на проруски наративи.

Alto Intelligence, компания, която е специализирана в наблюдението на аномална дигитална медийна дейност в цяла Европа, изчислява, че след безредиците, причинени от убийството на арабски тийнейджър в Париж, почти една трета от всички коментари, свързани с това, са дошли от малка - 1,2% - група потребители. И в тази маса от коментари 24,2% пропагандират проруски идеи. Повечето от акаунтите, изпратили тези коментари, са свързани с крайнодесни политици - Марин льо Пен, ръководител на Национален съюз (бивш Национален фронт) и Ерик Земур.

През есента, след атаките на Хамас срещу израелски селища и израелските военни операции в Газа, се появиха доказателства, че антиизраелските протести във Франция са свързани, непряко или чрез използването на руски мрежи за дезинформация, с Москва. 

Шестмесечно парламентарно разследване на чужда намеса във френската политика стига до извода, че „Русия води продължителна дезинформационна кампания в нашата страна“ и подчертава ролята на партията на Льо Пен, която според доклада „запазва много специални връзки с Кремъл“ " и по същество действа като "комуникационен канал" за разпространение на руски възгледи.

Льо Пен е обвинявана във връзки с Москва от дълго време, откакто нейната партия взе заем от Русия през 2014 г. След избухването на пълномащабна война в Украйна Льо Пен вече не е толкова активна в подкрепата си на Путин и нейните коментари за войната се свеждат основно до подчертаването, че антируските санкции вредят на френската икономика.

Националният съюз на Льо Пен обаче отказа да подкрепи Украйна в няколко ключови парламентарни гласувания. А през последните месеци фигури в партията и други крайнодесни политици отново заговориха за необходимостта от възстановяване на връзките с Москва. Много от тях не крият факта, че несигурната политическа ситуация във Франция и външнополитическата нестабилност дават на Русия добри шансове да се опита да подкопае още повече ситуацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

5

Rex

02.01 2024 в 02:03

Тая крава върна ли безлихвения заем на руската банка / познай що са и го дали / или са и го опростили напълно ?

870

4

Constanza

30.12 2023 в 23:59

Приключиха ли вече делата за злоупотреби със средства в Европейския парламент срещу Марин Льо Пен, или още се точат?

22548

3

dolivo

30.12 2023 в 23:11

Сталин е стигнал докъдето в стигнал с помощта на Ленд-Лийз договора с Америка.

А е спрял, заради Нагасаки, от страх.

1066

2

alcom4

30.12 2023 в 22:58

Българите знаят от опит ,що за боклуци ,са руските империалисти.На запад са "теоретици ".Те нямат "шанса "(?) да ги прегази някакъв "3-ти украински фронт".Сталин е мечтал да стигне до Ламанша ,но не са му стигнали силите. Щяха да видят тогава "звезди по пладне" тия дървени западни философи.!

10298

1

AntiZ

30.12 2023 в 20:29

Че е пълно и с кретени и на запад, отдавна се убедихме! Тук обаче можем да им помогнем ако се вслушат: сърбали сме им по парата на тия руски диваци в продължение на повече от 100 години и можем още 100 години да им говорим на западняците какви боклуци орките и какво са ни причинили. Ако не го схванат, ще го научат по трудния начин.
 
X

Да помогнем на украинските деца!