Байдън се доближава до победата (графика)

Георги А. Ангелов 04 ноември 2020 в 10:57 14618 0

Днес Съединените щати избират 46-ия президент. Претендентите са настоящият президент - републиканецът Доналд Тръмп и Джо Байдън от Демократичната партия.

Според Fox news Джо Байдън е близо до победата с 264 електорални гласа срещу 214 за Доналд Тръмп, към 24:40 часа българско време. За победата са необходими 270 гласа. 

Към 23:50 ч. българско време Байдън водеше с 253 електорални гласа срешу 214 за Тръмп, според данните на Ню Йорк Таймс. 

Все още се чакат резултатите в щатите Невада, Аризона, Аляска, Пенсилвания, Северна Каролина и Джорджия. Байдън води в Невада (6 гласа) и Аризона (11 гласа) и това би му осигурило победата. Fox news, любимата медия на сегашния президентм съобщи за победа на Байдън в Аризона, докато останалите медии все още се въздържат.

Тръмп води в останалите щати, но може да има обрат в Северна Каролина и Джорджия, тъй като в момента там се броят гласовете дошли по пощата, а те са предимно за демократите. Официалните резултати в Джорджия трябва да бъдат обявени още днес. 

Първите резултати показваха, че Байдън води с 236 електорални гласа срещу 213 за Тръмп.

Графиката показва разпределението на местата в електоралния колеж, а данните са на "Ню Йорк таймс" и National Election Pool/Edison Research. В различните щати са преброени различен процент на бюлетините. За Аляска са преброени едва 32% от бюлетините. В някои от тях Тръмп води с по-малко от процент. На много места все още не са преброени бюлетините от предарителното гласуване и подадените по пощата. 

В Мейн изборните райони са разделени на два, които излъчват общо 4 представители в електоралния колеж. Байдън, за сега, печели в един от тях, който излъчва трима представители. Изглежда, че Тръмп ще вземе втория район и един представител. 

Подобно е положението в Небраска, където Тръмп взима 4 представители в колежа, а Байдън - 1.

Графиката се обновява.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови