Как дъщерята на бивш президент открадна толкова, че да стане най-богатата жена в Африка

Рени Петрова Последна промяна на 20 януари 2020 в 19:50 11587 1

Снимка Wikimedia

Изтекли документи разкриват, че най-богатата жена в Африка Изабел душ Сантуш, е изградила богатството си чрез експлоатация на собствената си държава и корупция, предаде Би Би Си.

Изабел душ Сантуш е имала достъп до изгодни сделки за земи, нефт, диаманти и телекомуникации, докато баща й Жузе Едуард душ Сантуш е бил президент на Ангола, южноафриканска страна, богата на природни ресурси. 

Документите показват, че тя и съпругът й са получили разрешение да купуват ценни държавни активи в серия от подозрителни сделки. Душ Сантуш заяви, че обвиненията срещу нея са напълно неверни и че правителството на Ангола провежда политически мотивиран лов на вещици. 

Дъщерята на бившия президент превърна Великобритания в свой дом и притежава скъпи имоти в Централен Лондон. Властите в Ангола я разследват за корупция, а активите й в страната са замразени. 

Разследващото прадаване на Би Би Си "Панорама" е получило достъп до над 700 000 изтекли документи за бизнес империята на милиардерката. Повечето са от Платформата за защита на източниците на информация в Африка и са споделени с Международния консорциум от разследващи журналисти. Документите са разследвани от 37 медийни организации, включително от в. "Гардиан" и от португалския вестник "Expresso". 

Андрю Файстийн, ръководителят на Corruption Watch, заяви, че документите показват как Изабел душ Сантуш експлоатира страната си за сметка на обикновените анголци. "Всеки път, когато се появи на корицата на някое лъскаво списание някъде по света, когато е домакин на бляскавите си партия във Франция, тя стъпква стремежите на гражданите на Ангола", коментира Файстийн. 

Межнародният консорциум от разследващи журналисти е нарекъл разследването "Luand Leaks".

Нефтените връзки

Една от най-съмнителните сделки е сключена в Лондон чрез дъщерно дружество на Обединеното кралство на анголската държавна петролна компания Sonangol. Изабел душ Сантуш е сложена начело на Sonangol през 2016 година, благодарение на президентски указ, издаден от баща й, който управлява страната в продължение на 38 години.  Когато той се оттегля от поста си през 2017 г., нейната позиция бива застрашена, въпреки че избраният от него наследник е от същата партия - Народно движение за освобождаване на Ангола - Партия на труда. Изабел душ Сантуш е уволнена 2 месеца по-късно. 

Много анголци остават изненадани от начина, по който президентът Жозе Лоренсо тръгва след бизнес интересите на семейството на своя предшественик. Изтеклите документи показват, че докато напуска Sоnangol, Изабел душ Сантуш одобрява подозрителни плащания от 58 млн. долара на консултантска фирма в Дубай, наречена Matter Business Solutions. Душ Сантуш заявява, че няма никакви финансови интереси спрямо консултантската фирма, но документи сочат, че тя е управлявана от нейния бизнес мениджър и е собственост на неин приятел. 

Разследващото предаване "Панорама" разбира, че фирмата Matter изпраща над 50 фактури на Sonangol в Лондон в деня, в който Изабел е уволнена. Душ Сантуш е одобрила плащанията към компанията на своя приятел, след като е отстранена. Въпреки, че някои от нещата, извършени от страна на дубайската фирма, са консултантски, има много малко подробности във фактурите, които да оправдаят големите суми. 

Една от тях е за 472 196 евро неуточнени разходи, а друга е за 928 517 евро правни услуги. Две от фактурите, всяка на стойност 676 339, 97, са за една и съща работа в един и същи ден. И двете са подписани от Изабел душ Сантуш. 

Според адвокатите на Matter Business Solutions, компанията е създадена за подпомагане на преструктурането на петролната индустрия в Ангола и фактурите са за работа, която вече е била извършена от други консултантски компании, които тя е наела. 

"По отношение на фактурите, свързани с разходите, обикновено консултантските компании добавят разходи към фактури като общи. Това често се дължи на онези разходи, включващи големи количества документи. Фирмата може да предостави доказателства, за да потвърди всички суми", заявяват адвокатите.

Защитниците на Изабел душ Сантуш казва, че акциите й по отношение на дубайската фирма са напълно законни и че тя не е разрешила плащания към нея, след като е била уволнена от Sonangol. "Всички платени фактури са били във връзка с договори за услуги чрез договор, който е бил одобрен с пълното знание и одобрение от Съвета на директорите на Sonangol", твърдят те.

Международният консорциум от разследващи журналисти и "Панорама" разкриват нови подробности за бизнес-сделките, които са направили душ Сантуш богата. Голяма част от богатството й се базира на притежанието й на дял от поргугалска енергийна компания, наречена Galp, която една от нейните компании купува от Sonangol през 2006 година. 

Документите показват, че е трябвало да плати само 15 % от цената предварително, а останалите 75 % (63 млн. евро, 70 млн. долара) са превърнати в заем с ниска лихва от Sonangol. При щедрите условия на договора дългът на анголските граждани няма да се плаща в продължение на 11 години. Делът на душ Сантуш в Galp струва повече от 750 млн. евро. 

Компанията на душ Сантуш е предложила да изплати дълга на Sonangol през 2017 година. Предложението е отхвърлено, тъй като не включва дължимите лихви в размер на 9 млн. евро. 

По това време обаче Сантуш е начело на Sonangol и приема предложението за пълното изплащане на собствения си дълг. Уволнена е шест дни по-късно и плащането е върнато от ръководството на фирмата. 

Диамантените връзки

Подобна е историята и в диамантената индустрия. 

Съпругът на душ Сантуш - Синдика Доколо, подписва едностранно споразумение през 2012 година с Анголската държавна компания за диаманти Sodiam. Трябвало е той и компанията да бъдат партньори, всеки с по 50 % дял, в сделка за закупуване на дял в швейцарския луксозен ювелир De Grisogono. Сделката е финансирана от държавната компания. Документи показват, че 18 месеца след сделката Sodiam влага 79 млн. долара в партньорството, а съпругът на душ Сантуш - само 4 милиона долара. Компанията също така изплаща такса в размер на около 5 млн. евро за сделката, в която той е посредник. И по този начин на Доколо не се налага да използва от собствените си пари за влагане на средства в партньорството. 

Диамантената сделка ощетява още повече анголския народ. Изтеклите документи разкриват как Sodiam е взела всички пари назаем от частна банка, в която Сантуш е най-големият акционер. Фирмата е трябвало да плати 9 % лихва и заемът бил гарантиран с президентски указ от бащата на Изабел, така че банката на душ Сантош да не може да загуби.

Браво да Роза, новият изпълнителен директор на Sodiam, казва пред "Панорама", че анголците не са получили нито един долар обратно от сделката: „В крайна сметка, когато приключим с изплащането на този заем, Sodiam ще загуби повече от 200 млн. долара". Бившият президент дори дава правото на съпруга на дъщеря си да закупи някои от суровите диаманти на Ангола. 

Според източници на "Панорама"от продажбата на диамантите страната е загубила над 1 млрд. долара. Душ Сантуш заяви пред Би Би Си, че не може да коментира, тъй като не е акционер в De Grisogono. Но изтеклите документи показват, че тя е описвана като акционер в компанията от собствените си финансови съветници. Съпругът й е вложил пари по-късно. Адвокатите му твърдят, че той е вложил 115 млн. долара. Те допълват, че диамантите са закупени над пазарната цена за тях.

Коя е Изабел душ Сантуш

Тя е най-голямата дъщеря на бившия президент Жозе Едуардо душ Сантуш. Омъжва се за колекционер на произведения на изкуството и бизнесмен Синдика Доколо от Конго. Сантуш завърша образованието си в Обединеното кралство, където и живее. Ботството на най-богатата жена в Африка възлиза на 2 милиарда долара. Има дялове в компании за нефт, телекомуникации и банки, повечето в Ангола и Португалия. 

Връзки със земя

Изтеклите документи показват също така, че Сантуш купува земя от държавата през септември 2017 година. За пореден път тя плаща само малка такса. Нейната компания купува първокласна земя на брега в столицата Луанда с помощта отново на президентски укази, подписани от нейния баща. Договорът сочи, че земята струва 96 млн. долара, но документите показват, че компанията й е платила само 5% от това, след като се е съгласила да инвестира останалата сума в развитието. "Панорама" открива обикновени анголци, които са били принудителни изгонени от земята, намираща се в провинцията Футунго. Хората са преместени на крайбрежието на Луанда, в изолирани жилища, на 30 км от столицата. 

Една от пострадалите е Тереза Висапа, която губи бизнеса си и в момента се бори да отгледа седемте си деца. Душ Сантуш отказва да коментира случая с Футунго. Това обаче не е единствената земя, от която биват изселени хора заради милиардерката. Около 500 семейства са бяли изгонени от участък на морския бряг на Луанда, след като тя се включва в друг голям проект за преустройство.

Семействата сега живеят в отчайващи условия до открита канализация. Някои от техните бараки са заливани от канализацията, когато приливът се надига. Душ Сантуш казва, че премествания и изгонвания, свързани с нейния проект не е имало, тъй като развитието е било отменено.

Телекомуникационните връзки

Най-богатата жена има и връзки в телекомуникациите в страната. Тя придобива 25% дял в най-голямата мобилна компания в страната - Unitel. Получава лиценз от баща си през 1999 г. и на следващата година купува дела от високопоставен държавен служител. Unitel вече й е платила 1 млрд. долара дивиденти, а залогът й струва още 1 млрд. долара. Но това не е единственият начин, по който тя получава пари от частната компания. Душ Сантуш урежда компанията да плати 350 млн. евро на нова компания, която създава, наречена Unitel International Holdings.

Името е подвеждащо, няма нищо общо с Unitel, а собственик е самата душ Сантуш. Документите показват, че тя се е подписвала върху договорите за заеми като заемодател и като кредитополучател, което е явен конфликт на интереси. Милиардерката отрича заемите да са корумпирани. "Този заем има одобрение както от страна на директорите, така и от акционерите. "Това е заем, който ще генерира в полза на Unitel", коментира тя.

Нейните адвокати твърдят, че заемите предпазват Unitel от колебания на валутата. Повечето от компаниите, участващи в измамни сделки, са били контролирани от счетоводители, работещи за компанията за финансови услуги Price Waterhouse Coopers. Тя е направила милиони, предоставяйки одитни, консултантски и данъчни консултации на компаниите на душ Сантуш.

Price Waterhouse Coopers прекратява връзката си с милиардерката и нейното семейство, след като "Панорама" постави под въпрос начина, по който компанията е подпомогнала душ Сантуш в сделките, които са я обогатили.

Том Кийтинг, директор на Центъра финансови престъпления и сигурност, казва пред разследващото предаване, че компанията Price Waterhouse Coopers е осигурила легитимност на Сантуш. Кийтинг коментира и решението на фирмата да започне разследване, свързано със сделките, които са подпомогнали Изабел душ Сантуш. Той заяви, че ако е бил на мястото на Price Waterhouse Coopers, е щял да се запита "Взехме ли погрешно решение да приемем този бизнес и трябваше ли да съобщим за това, което ни беше предоставено". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови