Извършителят на терористичния акт през 2017 г. в Ню Йорк остава зад решетките доживот

OFFNews 14 март 2023 в 16:37 1327 0

Ню Йорк

Снимка SPENCER PLATT

Велоалеята, на която се е разиграла трагедията през 2017 г.

Роденият в Узбекистан Сайфуло Саипов, извършител на терористичното нападение в Ню Йорк през 2017 г., при което загинаха осем души, е осъден на доживотен затвор без право на замяна в САЩ, съобщи Би Би Си.

През януари 35-годишният Саипов беше признат за виновен по всички 28 обвинения, включително за убийство, опит за убийство, тероризъм и сътрудничество с екстремистката групировка "Ислямска държава".

Сайфуло Саипов се премества в САЩ през 2010 г. На 31 октомври 2017 г. той наел малък камион и се врязал с него в група хора на велосипедна алея. Петима от осемте загинали са част от голяма група аржентинци. Дванадесет души бяха ранени.

Той твърди, че е действал от името на ИД, която го описва като един от своите "войници".

Прокуратурата поиска смъртно наказание за Саипов. Но тя можеше да бъде наложена само ако 12-те съдебни заседатели решат единодушно, което не беше постигнато. Процесът срещу него е първият федерален процес по време на президентството на Джо Байдън, в който прокурорите искат смъртно наказание за осъдения.

Самият Байдън се противопоставя на смъртното наказание, а през юли 2021 г. главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд обявява мораториум върху смъртното наказание по федерални дела.

Фактът, че прокурорите са поискали смъртно наказание, предполага, че Министерството на правосъдието е готово да приеме смъртно наказание, но само в случаи на тероризъм.

Сайфуло Саипов ще прекара остатъка от дните си в ADX Florence, федерален затвор с максимална степен на сигурност в Колорадо. В този затвор е настанен Джохар Царнаев, осъден на смърт за бомбените атентати на Бостънския маратон през април 2013 г.

Саипов печели лотарията на Държавния департамент за постоянно пребиваване ("зелена карта") и пристига в САЩ през 2010 г., когато е на 22 години. Първоначално пребивава в Синсинати, щата Охайо, при свои познати, един от които, Диноза Абдусаматова, по-късно разказва пред местен вестник, че от самото начало я е озадачил с манията си.

"Той работеше през цялото време. Не ходеше по партита или някъде другаде. Прибираше се вкъщи, почиваше си и отново се връщаше на работа", разказва жената.

Саипов работел като шофьор на камион и се движел между Охайо и Флорида, като по пътя му били налагани глоби за различни нарушения, които после не плащал. В края на 2011 г. той разговаря в Охайо с друг узбекски шофьор на камион, Мирахмат Муминов, който си спомня, че Саипов "не е доволен от живота" и "има навика да се кара с всички".

През 2013 г. Саипов се жени за пет години по-младата от него Нозима Одилова, с която има две дъщери и син. През 2017 г. двойката се премества в Патерсън, Ню Джърси, където съседката им, 47-годишната Мария Ривера, намира Одилова за недружелюбна. Веднъж Ривера видяла дъщерята на Саипови да стои сама на улицата и я завела вкъщи.

"Казах: "Вижте, дъщеря ви стоеше по средата на пътя! А тя не ми каза нито дума и се върна в къщата. Нито едно "благодаря", нищо", разказва съседката.

На 31 октомври 2017 г., Хелоуин, Саипов пристигнал в 15:00 ч. в магазина за строителни материали Home Depot в близкия град Пасаик, наел пикап без каросерия за 75 минути, платил 20 долара с дребни и се отправил към Манхатън.

Влязъл в града по моста "Джордж Вашингтон", стигнал до южния край на Манхатън, завил по бетонна велоалея, успоредна на река Хъдсън, и като увеличил скоростта, която към края достигнала 106 км/ч, започнал да мачка велосипедисти и пешеходци.

Саипов се блъснал в колона от 10 аржентински приятели, които карали велосипед по двойки, и убил всичките петима, които карали отляво. Прегази велосипедист от Белгия, 23-годишен компютърен специалист от Манхатън, и 32-годишен финансист от Ню Джърси. Освен осемте убити, той ранява 12 души, някои от които тежко.

След това Саипов планира да се качи на Бруклинския мост, където в този слънчев ден също има много потенциални жертви, но се блъска в училищен автобус и спира. В автобуса пътували двама възрастни и две деца от началното училище, едното от които получило травма на главата, но оцеляло.

Терористът изскочил на тротоара, крещейки "Аллах акбар!", като държал два пистолета - единият за пейнтбол, а другият - за взривяване, и черна чанта с три ножа и портфейл, в който по-късно била намерена шофьорската му книжка от Флорида.

В първия ден на процеса свидетелства Уилям Хърт, който шофирал покрай него, видял мъж, който размахвал пистолет и насочил колата си към него. Саипов избегнал удара и избягал. Хърт го преследвал пеша още няколко минути, преди беглецът да се сблъска с полицая Райън Неш.

"Казах: "Полиция! Хвърли оръжието!" - спомня си Неш по време на съдебния процес. - Той не го направи. Вдигна (пистолетите) нагоре и ги насочи към мен. Аз използвах оръжията".

Наш стреля девет пъти и ранява Саипов в слабините. Откаран е в градската болница "Белвю", където се съгласява да говори с ФБР. Признал за извършеното, казал, че е много доволен от себе си, и поискал в стаята му да бъде окачено знамето на ИДИЛ, но му било отказано.

Саипов казва, че е замислил да извърши терористична атака в Америка година по-рано, решил да използва автомобил, очаквайки максимален брой жертви. Решението е взето след гледането на видеоклип, в който ръководителят на ИДИЛ Абу Бакр Багдади пита какво правят мюсюлманите в САЩ и други страни в отговор на смъртта на техните съмишленици в Ирак.

Саипов обяснява, че на 22 октомври 2017 г. е наел пикап, за да тренира острите завои. Той решил да извърши нападението на 31 октомври, защото Хелоуин предвещавал добро време за минувачите.

Междувременно ФБР претърсва пикапа му и открива два мобилни телефона и електрошоков пистолет на пода до шофьорската седалка. Първият телефон съдържал около 90 видеоклипа, включително десетки пропагандни видеоклипове на ИДИЛ. На един от тях се виждало как бойци прегазват затворник с танк, на друг - как обезглавяват човек, а на трети - как прострелват в лицето мъж.

Този телефон съдържал и около 3800 изображения, често също пропагандни, включително много портрети на Багдади и снимка на боец на ИДИЛ до тялото на екзекутиран човек.

Вторият телефон съдържал следи от това как Саипов търси онлайн въпросните магазини Home Depot, информация за празненствата за Хелоуин в Ню Йорк и данни за наемане на пикап.

Във встъпителната си реч неговият адвокат Дейвид Патън не отрича извършеното от Саипов и признава: "Това не беше инцидент, той го направи умишлено.

"Г-н Саипов е причинил на хората невъобразима болка и страдание", каза адвокатът. - Това, което е направил, не може да бъде оправдано и той няма да се опита да го направи."

Защитникът допълва, че Саипов се е оплел в мрежата на пропагандата на ИДИЛ, която го е накарала да повярва, че вярата му го задължава да стане мъченик и да отмъсти за убийствата на мюсюлмани по света. Патън припомня на съда и туит на Доналд Тръмп, който след ареста на Саипов написа в социалните мрежи, че той трябва да бъде осъден на смъртно наказание.

На финала съдебните заседатели вземат предвид 26 смекчаващи вината обстоятелства, като например факта, че ако Саипов бъде оставен жив, ще прекара остатъка от живота си в затвор от типа "супермакс" в Колорадо. Те са успокоени и от молбите на роднините му, които долитат от Узбекистан за втория процес и дават показания, както и от факта, че Саипов има три деца, които все още го обичат.

Докато се кандидатираше за президент, демократът Джо Байдън водеше кампания срещу смъртното наказание и след като дойде на власт, наложи мораториум върху него, който се отнасяше само за 16 души, осъдени от федералните съдилища. Огромното мнозинство от делата за убийства в САЩ се разглеждат на ниво отделен щат, върху които президентът няма юрисдикция.

Мораториумът на Байдън не засяга делата, заведени при неговите предшественици, а делото срещу Саипов е заведено при Доналд Тръмп, чиято позиция по случая е недвусмислена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!