Извънредно положение в Кентъки след опустошително торнадо

OFFNews 12 декември 2021 в 08:37 3020 0

Около 100 са жертвите в американския щат Кентъки след опустошителни торнада петък срещу събота местно време. Това обяви губернаторът на Кентъки Анди Бъшиър в Мейфилд – мястото, което се приема, че е пострадало най-много, съобщи БНР.

В продължение на над три час торнада са вилнели в огромна зона разпростираща се от юга до средния запад. Най-много се предполага, че са жертвите във предприятие за свещи в Мейфилд, Кентънки. Предприятието е било изравнено със земята от торнадо докато в сградата са били около 110 души. Поне 40 са били спасени от предприятието след природното бедствие. „Ще е чудо ако се намерят други оцелели,“ заяви Бъшиър. Бъшиър е обявил извънредно положение и е активирал Националната гвардия за оказване на помощ.

„Пътят, преминат от торнадо е бил над 200 мили само в Кентъки,“ заяви Майкъл Досет ръководителят на службите за спешна помощ на Кентъки. Според него това е един от най-смъртоносните случаи на торнадо в историята на щата.

За последствия от силни ветрове и торнада се съобщава както в Кентъки, така и в щатите Арканзас, Илинойс, Мисисипи и Тенеси.

Десетки хиляди са останали без ток, заради екстремното време като в съботния ден започна възстановяване на електрозахранването.

Президентът Джо Байдън обеща всякаква възможна помощ. Байдън също обяви, че смята да посети засегнатите райони, но това може да стане в по-късен етап, за да не се пречи на спасителните операции.

Той одобри обявяването на извънредно положение в щата Кентъки и нареди да се отпусне федерална помощ. По думите на президента дългосрочен въпрос е как по-надеждно да работят системите за предупреждение за торнадо.

Разрушения и жертви в резултат на бурите има и в други щати, сред които и Мисури. Федералната агенция за управление на извънредните ситуации е изпратила помощи в засегнатите райони.

Най-малко шестима души загинаха след като част от склад в щата Илинойс се срути заради преминалото торнадо, предадоха световните агенции. Началникът на местната пожарна обясни, че 45 души са успели да излязат от сградата. Има обаче хора в неизвестност, властите се безпокоят , че няма оцелели. Срутената част е с големината на футболно игрище.

Към момента няма данни за пострадали български граждани при торнадата в САЩ, съобщават от Външното ни министерство.

Дипломатическата ни мисия следи ситуацията и е в готовност да окаже съдействие при необходимост, допълват от МВнР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки