Извънредно положение в част от Нова Зеландия заради силни дъждове

OFFNews 30 май 2021 в 14:24 1085 0

Извънредно положение е обявено в провинция Кентърбъри, Нова Зеландия, заради силен дъжд и наводнения. 

Изпълняващият длъжността министър на управлението при извънредни ситуации Крис Фаафой, който посети най-тежко засегнатите южни части на района, заяви, че около 3000 жилища са изложени на риск и армията е мобилизирана, за да съдейства за евакуация, ако е необходимо. Властите ще наблюдават нивата на реките тази вечер, каза Фаафой.

Новозеландската метеорологична служба издаде „червен код“ за предупреждение в района, като във вътрешността се очаква да падне до 300 милиметра дъжд. 

Администраторът на групата за управление на извънредни ситуации в Гражданската отбрана на Кентърбъри Невил Рейли каза пред New Zealand Herald, че е обявено извънредното положение, тъй като властите не могат да си позволят да рискуват.

"Има много планове за извънредни ситуации, така че ако се случи нещо неприятно, ние сме в състояние да изведем хората и да ги оставим в убежища", каза той. 

Нийл Браун, кметът на Ашбъртън, заяви, че около 4000 души в града могат да бъдат принудени да се евакуират, ако река Ашбъртън излезе извън бреговете си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови