Извънредно: 264 бойци са изведени от Азовстал (обновена)

Бойната задача за защита е изпълнена, съобщи Украйна и обяви бойците за "герои на нашето време"

OFFNews 17 май 2022 в 07:42 9525 17

азовстал ранени
Спасяването на защитниците на Азовстал продължава

Повече 260 украински бойци, сред тях и тежко ранени, са били евакуирани вчера от стоманодобивния завод в Мариупол и отведени в контролирана от Русия територия, съобщиха украинските въоръжени сили.

Общо 53 ранени украински военни са били евакуирани към болница в Новоазовск и още 211 са били откарани към Оленовка, каза украинският заместник-министър на отбраната Анна Маляр. Тя добави, че ще започне процедура по размяна на всички евакуирани без да дава повече подробности, допълва БТА. 

Така Мариупол остава изцяло под руски контрол.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че евакуацията на бойците от "Азовстал" към контролирана от сепаратистите територия е спасила животите им, предаде Асошиейтед прес.

"Украйна се нуждае украинските герои да оцелеят. Това е нашият принцип", каза Зеленски в своето редовно обръщение. "Нашите въоръжени сили и разузнаване започнаха операцията по спасяване на защитниците на Мариупол. Работата по прибирането на момчетата у дома продължава и тя изисква деликатност и време", добави той. 

Украинските военни приветстваха украинските бойци, които защитиха стоманодобивния завод "Азовстал" в обсадения южен град Мариупол, като ги нарекоха "герои на нашето време" и заявиха, че те ще останат "завинаги в историята".

Украинското военното командване рано тази сутрин заяви, че мисията за защита на обсадения стоманодобивен завод "Азовстал" от "героите на нашето време" в стратегическото южно пристанище Мариупол е приключила и обеща да спаси военнослужещите, които все още са в капан, предаде Ройтерс. 

Гарнизонът “Мариупол” изпълни поставената бойна задача. Удържайки “Азовстал” украинските военни задържаха част от силите на руската армия и й попречиха да обкръжи група на украинските войски на изток. Ние получихме критично важното време за формиране на резерви, прегрупиране на силите и получаване на помощ от партньорите. Защитниците на Мариупол са герои на нашето време. Те завинаги ще останат в историята. Висшето командване издаде заповед на командирите на подразделенията, намиращи се в “Азовстал”, да съхрани живота на личния състав. Усилията по спасение на защитниците, които са на територията на “Азовстал”, продължава”, се казва в заявление на Генщаба.

Денис Прокопенко, командирът на полка "Азов", заяви, че изпълнява заповедите на украинското върховно командване, "за да спаси живота на военнослужещи", но не спомена думата "предаване". 

Руската страна потвърди за договорка за извеждане на бойците. Според Украйна бойците ще бъдат предадени срещу заловени руски военнопленници, допълва Би Би Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-60

20

офф бее

17.05 2022 в 16:07

Ми засега не се е оказало. Освен това си в частен форум и собственика има правото да решава какво да публикува. Така както у вас ти решаваш дали ще псуваш пред децата и дали ще гледате порно докато вечеряте (ако решаваш ти де! Може и жена ти да е...)
Тук държавата не се меси в редакционната политика. Заради това и има откровено идиотски "медии", но демокрация, това е...

-5910

19

Един

17.05 2022 в 14:05

@офф бее ще се окаже че в "диктаторските" медии в Русия има повече свобода на словото отколкото в нашите и ЕС.

-60

17

офф бее

17.05 2022 в 12:21

Отивай в руските форуми - там свободата на словото е върховно право, а руZZия е номер едно по свобода на медиите!

Или горното не е вярно?!

-5910

16

Един

17.05 2022 в 11:18

Оффнюз пак започна с цензурата по неудобните теми :(

-5910

14

Един

17.05 2022 в 11:16

Съд в ДНР за военнопрестъпниците.

75

12

230 млрд баксов

17.05 2022 в 11:03

Слава на Героите!
мародероКасапия ке падне!