Източници на 'Медуза': Русия е готова да се изтегли от Запорожката АЕЦ, ако получи гаранции за украинския транзит на нефт и газ

OFFNews 02 декември 2022 в 21:39 8832 7

Запорожка АЕЦ

Снимка Getty Images

Запорожката централа би могла да мине под контрола на Киев или на Международната агенция за атомна енергия МААЕ.

Москва е готова да изтегли руските войски от района на АЕЦ „Запорожие“ в замяна на гаранции от Киев за непрекъснат транзит на нефт и газ през Украйна, твърди руското издание „Медуза“ с позоваване на източници, близки до ръководството на Руската федерация.

Вечерта на 1 декември Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че руските войски изтеглят отделни части от окупирани райони на Запорожка област, като едновременно с това се готвят да евакуират служителите в местните окупационни администрации.

Източникът на Медуза, за който се твърди, че е близък до Кремъл, както и събеседник, близък до руското правителство, казват че Русия "не планира" напълно да напусне Запорожкия регион. Според тези източници обаче Москва е готова да се изтегли от АЕЦ "Запорожие", която руските войски взеха под свой контрол в началото на войната. Възможно е АЕЦ да бъде предадена или на Киев, или на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Досега руските власти публично отхвърляха възможността за изтегляне на войските си от АЕЦ "Запорожие". Освен това на 5 октомври 2022 г. Владимир Путин подписа и указ за прехвърляне на станцията в собствеността на Русия и създаването на федералното предприятие "АЕЦ Запорожие".

В същото време МААЕ продължава да настоява за създаването на зона за безопасност около атомната електроцентрала и преговаря за това и с двете страни. На 2 декември ръководителят на организацията Рафаел Гроси заяви, че решение, което ще гарантира безопасността на станцията, "може да бъде намерено преди края на годината".

Украинските власти от своя страна подчертават, че са решени да върнат атомната електроцентрала под свой контрол. На 28 ноември ръководителят на "Укренерго" Володимир Кудряцки заяви, че поради масираните ракетни удари, нанесени от руските войски на украинските енергийни обекти от началото на октомври, всички големи топлоелектрически централи и водноелектрически централи са повредени. Няколко дни по-рано Кудряцки посочи, че ако АЕЦ "Запорожие" се върне под контрола на Украйна и "работи максимално", с голяма доза вероятност няма да има проблеми с недостига на енергия в страната (през последния месец прекъсванията на електрозахранването в градовете на страната станаха редовни). Преди войната атомната електроцентрала произвеждаше около 25% от цялата електроенергия в Украйна.

Според източници от "Медуза", близки до Кремъл и руското правителство, в замяна на изтеглянето на войските от атомната електроцентрала, руските власти очакват да получат гаранции за непрекъснат транзит на нефт и газ през територията на Украйна. Събеседниците на Медуза твърдят, че Кремъл и правителството "са готови за сделка", тъй като добивът и продажбата на нефт и газ са от изключително значение за руски бюджет. В писмена кореспонденция с „Медуза“ прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков е отхвърлил възможността за подобна сделка, признава изданието.

Южното разклонение на тръбопровода "Дружба", което доставя руски петрол за Унгария, Словакия, Чехия и Полша минава през Украйна и по него минава около една трета от всички руски доставки на петрол за Европа.

Украинският участък на "Дружба" принадлежи на "Укртранснафта", която таксува Русия за транзит на петрол, а също така има техническата възможност да го спре. От средата на ноември доставките по тръбопровода са в застой заради ракетни удари. В същото време от 5 декември "Дружба" ще се превърне в основен начин за транспортиране на руски петрол до Европа, тъй като европейското ембарго върху доставките на петрол от Русия по морски път ще влезе в сила.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

6

редовно четящ

03.12 2022 в 10:28

Руzия не е в позиция да поставя условия. С терористи не се прговаря.

-5840

5

Ще им се на укрите. Няма ток за тия, декомунизация както искаха до дупка.

2073

4

Johnny B Goode

03.12 2022 в 02:11

Във водорасло пишат, че се е появил нов кретен във форума.

200

3

Koci Don

02.12 2022 в 23:46

А от "Водорасло" какво пишат ?

865

2

Constanza

02.12 2022 в 22:47

Искат Украйна да им отпусне свободен трафик на нефт и газ, за да печелят пари и да водят война със същата тази Украйна.

1220

1

хr4

02.12 2022 в 22:31

:))))
Само дето няма кой да го купува...