Изтича срокът на 1,6 млн. ваксини в Афганистан, няма кой да имунизира

9 от 37 болници, в които се лекува коронавирус, са затворили през септември по данни на СЗО

OFFNews Последна промяна на 06 октомври 2021 в 21:54 1333 0

Снимка Архив/Getty Images

Около 1,6 милиона дози ваксини срещу коронавирус в Афганистан, които са на склад, трябва да бъдат използвани възможно най-скоро, в противен случай срокът им на годност скоро ще изтече, съобщи днес Световната здравна организация (СЗО), цитирана от ДПА.

Международната организация каза, че от началото на август тестването и ваксинацията срещу COVID-19 в страната са намалели значително.

Въпреки всички трудности на терен СЗО заяви, че продължава да работи с партньори в най-малко 16 афганистански провинции, за да повишат нивото на тестване и ваксинация срещу коронавирус.

Стремежът на организацията, наред с другите цели, е ваксинацията да обхване поне 20 процента от 32-милионното население на страната.

Днес СЗО съобщи, че е изпратила на две болници в Кабул, както и в регионалните си офиси медицински пакети, с които могат да се покрият нуждите на 50 000 души.

От август насам организацията е изпратила животоспасяващи лекарства и медицински доставки на 360 медицински заведения в Афганистан, които стигат за нуждите на около 3,9 милиона души.

По-рано СЗО съобщи, че здравната система е на ръба на колапс и трябва да се предприемат спешни действия.
Според информация на СЗО 9 от 37 болници, в които се лекува коронавирус, са затворили през септември, а хиляди служители в сферата на здравеопазването в страната са останали без заплати в продължение на месеци.

Афганистанската телевизия "Толо нюз" съобщи, че до вчера заразените с коронавирус в страната са над 151 000. От началото на пандемията около 7000 души в Афганистан са починали вследствие на болестта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови