Изтеглят монетите от 1 и 2 евроцента

19 май 2013 в 16:25 3976 7

Евромонети. Снимка: БГНЕС
Евромонети. Снимка: БГНЕС

Монетите от 1 и 2 евроцента предстои да бъдат изтеглени от обращение, като в същото време се предвижда да се въведат банкноти от 1 и 2 евро вместо наличните сега монети.

Двете решения се приемат нееднозначно от страните в еврозоната и предизвикват широки дискусии сред обществеността.

Перспективите да бъдат премахнати монетите от един и два цента предизвикаха дискусия в Германия поради опасенията, че без тях цените ще бъдат закръглявани към по висока стойност, което би могло да стимулира инфлация. За премахването на тези монети вече е внесено официално предложение от страна на Финландия, която ги е спряла от обращение.

В Германия широко се дискутира идеята за въвеждане на банкноти от едно и две евро. По този начин експертите смятат, че ще се подобри разплащането в брой. За пример се дава американската практика, където банкнотите от един долар са най-често използваното платежно средство. Въвеждането на нови банкноти е свързано обаче и с определени рискове като например трудното им разпознаване от банкоматите и автоматите за продажба на билети за градския и железопътен транспорт.

В същото време шефът на Дойче Бундесбанк Йенс Вайдман заяви в свое интервю, че идеята за изтеглянето на монетите не отговаря на интересите на Германия. "Германците искат тези дребни монети да останат в обращение и аз споделям тяхното становище", казва Вайдман. По думите му отменянето на монетите е само един от възможните сценарии, като във всички случаи окончателното решение трябва да бъде взето не от емисионните банки в еврозоната, а от министерствата на финансите.

В момента в страните от валутния съюз на ЕС са в обращение около 46 милиарда монети с номинал 1 и 2 евроцента. Те не са платежно средство за уличните автомати, трудно е да се плаща с тях на каса и затова мнозинството европейци ги складират у дома - над 100 хиляди тона метал.

Еврокомисията твърди, че разходите за производството на дребните монети надхвърлят тяхната номинална стойност. Гражданите от ЕС обаче се опасяват, че след премахването им цените на хранителните стоки ще бъдат закръглени нагоре.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки