Изтече разговор, в който естонски министър се съмнява пред Аштън, че лидер на Майдана е наемал снайперисти

ОFFNews 05 март 2014 в 17:47 17672 68

Катрин Аштън

Телефонен разговор между върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи Катрин Аштън и естонския външен министър Урмас Пает изтече в интернет.

Говорителят на Катрин Аштън - Емон Прендергаст, заяви пред OFFNews, че не коментират предполагаеми/изтекли в интернет разговори.

Министърът на външните работи на Естония потвърди пред РИА Новости истинността на появилия се в интернет запис.

Разговорът между Пает и Аштън се е състоял на 26 февруари след визитата на Пает в Украйна.

Самият Урмас Пает засега отказва коментар на разговора, като уточни, че трябва да се запознае със съдържанието на разговора.

Много досадно е, че изобщо е имало такова подслушване. Този разговор не е пуснат случайно днес, категоричен е Пает.

По-късно естонското Външно министерство излезе със съобщение, в което се казва “Ние отхвърляме твърдението, че Пает е дал оценка за участието на опозицията в насилието.”

В записа, дълъг 10 минути и 50 секунди, естонецът информира Аштън за доказателства, че лидери от Майдана са наемали снайперистите, убивали протестиращи. В подкрепа на думите си той цитира медицински лица (на 8:20 мин.), които свидетелстват, че огнестрелните рани на активистите от Майдана и на убитите представители на силите за сигурност са еднакви, което говори, че убитите от двете страни на барикадите са били повалени от едни и същи снайперисти.

Пает казва, че са му били показани снимки на огнестрелните рани, които според лекари носят "еднакъв почерк", вероятно са от еднакви куршуми и са дошли от едно и също място, а новата коалиция не иска да разследва това.

“Има все по-силно убеждение, че зад снайперистите не стои Янукович, а някой от новата коалиция", казва външният министър на балтийската страна.

“Мисля, че трябва да разследваме това. Искам да кажа, че нямах представа за това. Божичко!", отвръща Аштън.

От разговора става ясно, че той е записан след завръщането на министър Пает от Киев. Аштън му звъни, за да се информира за личните му впечатления.

"Впечатленията ми са тъжни", обобщава Урмас Пает. Разказва, че се е срещал с представители на Партията на регионите, с представители на новата коалиция и с един от полевите лекари на име Олга (Богомолец - б.р.). Според естонеца в Украйна никой не вярва на никого, дори на хората в новата коалиция, за които се говори, че са все с "мръсно минало".

Първата голяма световна медия, която разпространи новината, бе англоезичната руска телевизия Russia Today, наричана "английският глас на Путин". Според руски медии телефонният разговор е изтекъл от Украинската служба за сигурност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!