Изтече разговор, в който естонски министър се съмнява пред Аштън, че лидер на Майдана е наемал снайперисти

ОFFNews Последна промяна на 05 март 2014 в 17:47 16322 68

Катрин Аштън

Телефонен разговор между върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи Катрин Аштън и естонския външен министър Урмас Пает изтече в интернет.

Говорителят на Катрин Аштън - Емон Прендергаст, заяви пред OFFNews, че не коментират предполагаеми/изтекли в интернет разговори.

Министърът на външните работи на Естония потвърди пред РИА Новости истинността на появилия се в интернет запис.

Разговорът между Пает и Аштън се е състоял на 26 февруари след визитата на Пает в Украйна.

Самият Урмас Пает засега отказва коментар на разговора, като уточни, че трябва да се запознае със съдържанието на разговора.

Много досадно е, че изобщо е имало такова подслушване. Този разговор не е пуснат случайно днес, категоричен е Пает.

По-късно естонското Външно министерство излезе със съобщение, в което се казва “Ние отхвърляме твърдението, че Пает е дал оценка за участието на опозицията в насилието.”

В записа, дълъг 10 минути и 50 секунди, естонецът информира Аштън за доказателства, че лидери от Майдана са наемали снайперистите, убивали протестиращи. В подкрепа на думите си той цитира медицински лица (на 8:20 мин.), които свидетелстват, че огнестрелните рани на активистите от Майдана и на убитите представители на силите за сигурност са еднакви, което говори, че убитите от двете страни на барикадите са били повалени от едни и същи снайперисти.

Пает казва, че са му били показани снимки на огнестрелните рани, които според лекари носят "еднакъв почерк", вероятно са от еднакви куршуми и са дошли от едно и също място, а новата коалиция не иска да разследва това.

“Има все по-силно убеждение, че зад снайперистите не стои Янукович, а някой от новата коалиция", казва външният министър на балтийската страна.

“Мисля, че трябва да разследваме това. Искам да кажа, че нямах представа за това. Божичко!", отвръща Аштън.

От разговора става ясно, че той е записан след завръщането на министър Пает от Киев. Аштън му звъни, за да се информира за личните му впечатления.

"Впечатленията ми са тъжни", обобщава Урмас Пает. Разказва, че се е срещал с представители на Партията на регионите, с представители на новата коалиция и с един от полевите лекари на име Олга (Богомолец - б.р.). Според естонеца в Украйна никой не вярва на никого, дори на хората в новата коалиция, за които се говори, че са все с "мръсно минало".

Първата голяма световна медия, която разпространи новината, бе англоезичната руска телевизия Russia Today, наричана "английският глас на Путин". Според руски медии телефонният разговор е изтекъл от Украинската служба за сигурност.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.03 2014 в 22:45

До Анализатор

Ай,ай,ай, Анал Лизаторе
най-точно лизач на анали.
как си, що си? Отдавна не съм те срещал тъдява. Поне аз де.
Това, което си написал не е нищо ново и неочаквано от теб.
Май, май ти си презобал съ злобата и така си се разпенил, че си се оцвъкал до ушите. Щом си вярваш на тъпутиите харно, ама се завий, че гърбът и дирника ти са голи и ще истинеш в съня си.

06.03 2014 в 21:12

Това са Путински флашки и патрашки! Никого не могат да заблудят! Лъжата на руските фашизоиди е в кръвта им. По Майдана стреляха тези, които сега са в Крим и с униформи без опознавателни знаци въдворяват марионетно на Москва местно правителство.
А българските рубладжии цвилят като презобали теоянски коне в отговот на тази видеоизмама.

06.03 2014 в 19:32

Цола Драгойчева, пyтkо миризлива, вкисната от бели течения, преди да се зададе въпроса кой записал разговора, защо записал защо пуснал и т.н. трябва да се отговoри на въпроса ИСТИНА ли е твърдението и леко малоумната "баронеса" Аштън (баронеса колкото Бинев -"архонт") защо не е направила нищо да потърси истината! прикрива нещо май?!??! Категорично не съм на страната на измисления цар Путин, но не и на страната на украинските главорези

06.03 2014 в 19:13

ПП - Разузнаването на Пу/т/кин знае и названията на дивизиите - Лидл, Кауфланд, Карфур, Пени, Шел, Шеврон...
Всеки българин може да добави по някоя...

06.03 2014 в 19:11

На западните граници на бившия СССР пак са се е съсредоточили вражески дивизии, този път от ЕС. Взели си поука от 41-ва, този път те са приготвили подарък на украинците - дървен кон. Ще изчакат украинците да му се порадват един ден и след като запят опианени, тогава ще настане такова освобождаване от игото на Пу/т/кин , че направо...абе нещо като Троя и Приям ...:)

06.03 2014 в 15:22

"ДЕГЕНеРАТИ"...

06.03 2014 в 15:20

Баронесата ми е любимка. Типична илюстрация какво има предвид Сидеров под "дегенрати".

06.03 2014 в 14:03

Путинска пропаганда. Вижте коя "независима медия" първо е разпространила "новината" и то по историческа ирония на годишнината от Катин. Другарите не убивали невинни хора. Това правели само фашистите, капиталистите и т.н. Беркутовци и омоновци в украински униформи не стреляли, а всичко било оптическа измама.
Нищо старо не е забравено и нищо ново не е научено.

06.03 2014 в 11:56

Офнюз, този ви текст е изключително манипулативен. Позволявате си да натрапвате неверни внушения. Освен това вече толкова време цензурирате обясненията на естонския министър на дадения от него брифинг вчера. Мълчите удобно и за думите на лекарката, която е цитирана от естонския министър, която отрича да е виждала раните на ранените от страна на милицията. BBC цитира тези изказвания още вчера в късния следобед, но вие продължавате да мълчите. Не ви ли е срам? Изключително подли сте, Офнюз, пиша го за пореден път: зарибявате сериозните читатели, а след това подло публикувате и клевети, и удобни за някого пропагандни тези...

06.03 2014 в 09:56

Не мога да разбера тези коментари- едните „за“ добрия Путин и лошия Запад, другите – „за“ добрия Запад и против диктатора Путин.В тази война за ресурси/ а Украйна притежава 5% от ресурсите в световен мащаб/ няма добри и няма лоши. Лошото е, че пак бедните ще го духат. Дано и ние, българите, да не сме отново от страната на булката…