Израелски удар извади летището в Алепо от строя, убит е сирийски войник

OFFNews 02 май 2023 в 09:01 1250 0

Стопкадър

Снимка https://www.ynetnews.com/

Стопкадър

Рано сутринта във вторник израелски въздушни удари срещу международното летище в северния сирийски град Алепо убиха сирийски войник и извадиха летището от строя, съобщиха държавните медии, цитирани от АП.

Двама цивилни и петима сирийски войници са били ранени - съобщи сирийската държавна информационна агенция САНА, позовавайки се на информация от военен. Тя твърди, че Израел е нанесъл въздушни удари и по други неназовани цели около Алепо.

Израелските власти не коментираха информацията.

Летището е ключов канал за приток на помощи в страната след двете земетресения с магнитуд над 7 по Рихтер, станали в Турция по границата със Сирия на 6 февруари 2023 г. Те отнеха живота на над 50 хил. души, включително над 6000 в Сирия.

Базираната във Великобритания опозиционна организация за наблюдение на войната Сирийски център за наблюдение на правата на човека заяви, че ударът е бил насочен срещу склад за боеприпаси до летището. Той съобщи и за израелски удари по военно летище в провинция Алепо, въпреки че сирийските държавни медии не съобщават по този въпрос.

През март Израел нанесе два различни удара по летището в Алепо и го извади от строя за няколко дни.

Израел, който се стреми да спре иранската заплаха, е нанесъл стотици удари по цели в контролираните от правителството части на съседна Сирия през последните години, но рядко съобщава за тях.

В събота САНА съобщи, че при израелски въздушни удари над Хомс са ранени трима цивилни и че се е запалила гражданска бензиностанция. SOHR съобщи, че ракетите са унищожили склад за боеприпаси, принадлежащ на подкрепяната от Иран ливанска бойна групировка "Хизбула", на военно летище в провинция Хомс.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!