Израелски танк е убил журналист на Ройтерс в Ливан, твърди ООН

OFFNews 14 март 2024 в 10:32 1135 2

Израелски танк

Снимка БТА/АП архив

Израелски танк е убил репортера на "Ройтерс" Исам Абдала в Ливан миналата година. Той е изстрелял два 120-милиметрови снаряда по група "журналисти, които могат да бъдат ясно идентифицирани, в нарушение на международното право.

Това установи разследване на ООН за инцидента, цитирано от Ройтерс и БТА. Според доклада разследващите не са регистрирали никаква размяна на огън през границата между Израел и Ливан над 40 минути преди израелският танк "Меркава" да открие огън на 13 октомври. 

"Стрелбата срещу цивилни, в този случай срещу ясно разпознаваеми журналисти, е в разрез с Резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН и международното право", се казва в доклада.

Документът е дълъг 7 страници и е изготвен на 27 февруари. В него се казва още: Причината за стрелбата срещу журналисти е неизвестна.

В рамките на Резолюция 1701, приета през 2006 г., за да сложи край на войната между Израел и ливанските бойци от "Хизбула", мироопазващи сили на ООН бяха разположени, за да следят спазването на примирието по 120-километровата синя демаркационна линия между Израел и Ливан. 

Освен убийството на Абдала танковите удари са ранили още шестима журналисти на място, уточнява БТА. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

2

демотиватор

14.03 2024 в 11:28

Исам Будала, пардон, Абдала, ще да е отишъл да търси хамасовци в екшън, щом е бил между фронтовите позиции и ето..., Аллах да го прости.
И може на еврейския артилерист да му е бил счупен бинокъла, случва се, и да не му е видел знаците от километри...
Да беше вървял с израелската армия, щеше да си напише репортажа и да си е жив!

135

1

Far Rider

14.03 2024 в 11:02

Аз пък твърдя, че служител на ООН е убил израелски войник!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика