Израелската армия се изтегля от болницата ''Ал Шифа'', твърдят очевидци

САЩ ще разговаря с Израел за офанзивата срещу Рафа

OFFNews 01 април 2024 в 07:20 1424 0

Снимка БТА/Архив

Израелската армия (ЦАХАЛ) изтегля танкове от най-глямата болница "Ал Шифа" в град Газа, констатира рано тази сутрин журналист на агенция Франс прес. Междувременно стана ясно, че САЩ и Израел се очаква да проведат днес виртуална среща, на която да обсъдят плановете на израелските въоръжени сили за офанзива срещу град Рафа в Ивицата Газа, предаде Ройтерс.

"Танкове и превозни средства на израелската армия напуснаха пределите на болницата, в която влязоха преди две седмици", твърди журналист на АФП, намиращ се в района на болницата.

Според него армията е изстреляла снаряди, за да прикрие оттеглянето на танковете си и е напуснала квартала "Ар Римал", за да се насочи към югозападната част на град Газа.

ЦАХАЛ засега не е потвърдила тази информация.

Здравното министерство на "Хамас" заяви, че е намерило десетки трупове в болницата "Ал Шифа" след изтеглянето оттам на израелската армия, предаде Франс прес.

"Десетки тела на мъченици, част от които разлагащи се, бяха намерени в болницата "Ал Шифа" и около нея", се казва в изявление на министерството, в което се уточнява, че на материалната база на болницата са нанесени сериозни щети.

По отношение на разговорите между САЩ и Израел за град Рафа по информация на новинарския сайт "Аксиос" (Axios) в срещата ще вземат участие съветникът на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан, представители на Пентагона, на Държавния департамент и на американските разузнавателни служби.

От израелска страна ще участват министърът по стратегическите въпроси Рон Дермър, председателят на Съвета за национална сигурност Цахи Ханегби, представители на министерството на отбраната и на разузнавателните служби.

Предполага се, че скоро ще бъде проведена и присъствена среща на представители на двете страни.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху предупреди, че Израел продължава да се готви за операция в Рафа, който се намира на границата на Ивицата Газа с Египет, за да бъде постигната окончателна победа във войната с терористичната групировка "Хамас".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки