Израелската армия обяви, че е разрушила структурите на Хамас в северната част на Газа

Хиляди демонстранти протестираха в Израел с искане за оставката на Бенямин Нетаняху

OFFNews 07 януари 2024 в 08:01 1689 0

войната в Газа

Снимка БТА/АП

Войната в Газа

Израелската армия обяви, че е разрушила командната структура на радикалното движение "Хамас" в северната част на Ивицата Газа. Говорителят на армията Даниел Хагари заяви, че палестинските екстремисти сега действат в района само спорадично и "без командири".

От началото на бойните действия са били убити редица командири на "Хамас", унищожени са оръжия и складове с боеприпаси, а израелските войници са открили и разрушили подземни тунели. Само в бежанския лагер "Джабалия" израелската армия е открила осем километра тунели с 40 входа, съобщи говорителят Даниел Хагари и допълни, че военните сега са съсредоточени върху разбиването на "Хамас" в южната и централната част на ивицата. Според Хагари процесът изисква време и бойните действия ще продължат през цялата година.

Управляваното от "Хамас" министерство на здравеопазването твърди, че от началото на войната Израел е убил над 22 хиляди души. Територията е опустошена и по-голямата част от населението от над 2 милиона души е разселено.

Вчера премиерът Бенямин Нетаняху отново заяви, че Израел ще продължи кампанията си за "елиминиране на "Хамас", връщане на заложниците и гарантиране, че Газа вече няма да бъде заплаха за Израел“. "Трябва да оставим всичко настрана... докато не бъде постигната пълна победа", каза Нетаняху.

В събота хиляди демонстранти отново се събраха по улиците на Израел на протест срещу Нетаняху и го призоваха да подаде оставка заради начина, по който управлява войната в ивицата Газа, съобщи ДПА.

"Няма да се откажем" и "Правителство на злото" бяха някои от лозунгите, които издигнаха протестиращите в Тел Авив и Хайфа по време на демонстрациите в центровете на градовете.

Миналата година Израел беше обхванат от вълна на масови протести заради спорните планове на правителството на Нетаняху за реформи в съдебната система, които според критиците им биха отслабили независимостта на правосъдието.

Демонстрациите в голяма степен замряха след нападението на 7 октомври от палестинската екстремистка организация "Хамас". Сега протестите изразяват различни форми на недоволство от Нетаняху, най-значителна от които се очертава войната в ивицата Газа. Мнозина освен това настояват за бързо връщане към преговорите с цел освобождаване на още заложници.

Докато израелската военна операция за унищожаване на "Хамас" скоро ще навлезе в четвъртия си месец, към протестиращите се присъединиха и роднини на някои от жертвите от 7 октомври, както и хора, евакуирани от домовете си близо до границите с Газа и Ливан заради бойните действия.

Днес държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще посети Йордания, Катар и Израел, окупирания Западен бряг и други страни от региона, за да се опита да избегне регионална ескалация, три месеца след началото на войната между Израел и "Хамас".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!