Израел забранява приема на чужди студенти по медицина в университетите си

Александра Маркарян 10 август 2022 в 12:05 3268 1

Сърдечна операция на украинско момиченце в медицинския център

Снимка БТА/АП

Сърдечна операция на украинско момиченце в медицинския център "Волфсон" в Холон, близо до Тел Авив, Израел, 2 май 2022 г.

Решението взе Израелският център за висше образование (CHE), одобрено и от министерствата на здравеопазването и финансите.

Причината за него е недостигът на лекари в страната, който я поставя на по-ниско ниво от други страни членки на ОИСР. В същото време кандидат-студенти от Израел трябва да пътуват в чужбина, за да учат медицина, пише YNET NEWS.

Решението е взето след препоръка от 2018 г. на центъра, който установява, че много израелци заминават за Европа, за да учат, след като не са били приети по израелски програми.

Израел страда от недостиг на лекари, което го нарежда на ниско място в съотношението на лекари на пациенти сред членовете на ОИСР.

Миналата година повече от 2500 стажант-лекари напуснаха болници в знак на протест срещу условията на труд. Те не бяха недоволни от заплащането, а от многочасовите смени. Твърдяха, че не са в състояние да предоставят адекватни грижи поради изтощението си.

Така вследствие решението Медицинският факултет "Саклер" към Университета в Тел Авив (TAU), Факултетът по здравни науки към Университета "Бен-Гурион" (BGU) в южния град Беер Шева и Медицинският факултет "Рапапорт" към Техническия институт на Израел в Хайфа, Северен Израел, повече няма да имат право да приемат чуждестранни студенти.

Дипломиращият се випуск през 2026 г. ще бъде последният за чуждестранните студенти по медицина, които са пътували до Израел за четиригодишното обучение.

От 1977 г. насам TAU е дипломирал около 2300 чуждестранни лекари; BGU е имал международна програма в продължение на 30 години, а Technion - около 20 години.

Курсовете са били значителен източник на приходи за медицинските центрове.

"С най-дълбоко съжаление трябва да ви информирам, че израелското правителство нареди на всички чуждестранни медицински програми... да спрат да приемат нови студенти", се казва в писмо, изпратено до всички чуждестранни студенти по медицина в ТАУ от изпълнителния декан на университета д-р Стивън Лазар.

"Това политическо решение беше взето... за да се увеличи наличието на места в израелските медицински училища за програмите на иврит, така че на много израелски студенти да не се налага да пътуват в чужбина за медицинското си образование", продължава писмото.

Президентът на БГУ проф: "Нямаше друг избор. Нуждаем се от повече израелци, които да учат медицина тук".

Докато Израел провежда политика във висшето си образование, която би подсигурила собственото му население с достатъчно квалифицирани и достатъчно на брой медицински кадри, у нас - въпреки че също имаме недостиг и на лекари, и особено на медицински сестри - тече обратният процес. Медицинските ни университети се борят за повече и повече чуждестранни студенти, които плащат много по-високи такси за обучение от българските си колеги.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

10.08 2022 в 13:49

Има разлика с нашето положение.

Израелците като не ги приемат у тях си отиват в някоя бяла държава и следват там - и парите имат, и средното образование, че и акъла. Поне един значителен брой.

Нашите универсистети за медицина вземат всеки който си напише името вярно. Инженерните специалности допускат и 1-2 грешки в името.

Просто няма хора.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика