Израел трябва да изпълни разпорежданията на Международния съд в Хага, заяви Борел

OFFNews 25 май 2024 в 15:42 1167 0

Жозеп Борел

Снимка АП/БТА

Жозеп Борел

Израел трябва да изпълни разпореждането на Международния съд в Хага да спре незабавно военната си офанзива в Рафах, написа в "Екс" върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Той отбелязва, че Израел трябва да запази граничния пункт Рафах отворен за доставките на хуманитарна помощ и да гарантира достъп на всеки назначен от ООН орган, разследващ отправените срещу обвинения в геноцид, както и да подаде доклад до съда за всички мерки, предприети за изпълнението на разпореждането.

Операцията официално е насочена срещу палестинската въоръжена групировка "Хамас", но също така причинява огромни страдания на хиляди цивилни, попаднали в града, отбелязва ДПА. Според Международния съд в Хага хуманитарната ситуация в Рафах в момента е "катастрофална" и са необходими допълнителни мерки, за да се предотвратят по-нататъшни вреди за цивилните.

Вчера Израел отговори на решението на съда, като настоя, че действията му в Рафах са били част от "отбранителна и справедлива война" след терористичните атаки, извършени от "Хамас" на 7 октомври. В съвместно изявление ръководителят на израелския Съвет за национална сигурност и говорителят на Министерството на външните работи заявиха, че страната "не е провеждала и няма да провежда военни действия в района на Рафах, които могат да причинят на палестинското цивилно население в Газа условия на живот, които биха могли да доведат до неговото физическо унищожение изцяло или частично", пише БТА.

"Обвиненията в геноцид, повдигнати от Южна Африка срещу Израел в Международния съд в Хага, са измислени, възмутителни и морално отблъскващи", се допълва в изявлението.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Сърбия - приятел или враг