Израел ще облекчи мерките от неделя

OFFNews 18 април 2020 в 23:27 2486 0

Бенямин Нетаняху

Израел може да започне да облекчава ограниченията, наложени в борбата срещу коронавируса, от неделя, обяви служебният премиер Бенямин Нетаняху, предаде БТА.

Нетаняху каза, че е възможно "отговорно и постепенно" облекчаване на ограниченията заради сравнително доброто представяне на Израел в борбата с коронавируса в сравнение с други развити страни.

"Ние имаме едно от най-ниските равнища на смъртност", каза израелският премиер и добави, че това позволява на страната да предприеме стъпки към облекчаване на тежестта на мерките.

Вместо досегашните 15 процента, максималният брой служители, на които ще бъде разрешено да бъдат на определени работни места, ще бъде увеличен на 30 процента при спазване на установените строги правила за хигиена. Хората все още обаче са насърчавани да работят от къщи колкото се може повече.

Облекченията ще засегнат главно предприятията в IT и електронната промишленост. Служителите над 67-годишна възраст и онези с хронични заболявания все още са призовавани да си останат вкъщи.

Спортни дейности на открито вече могат да бъдат упражнявани от до двама души, но само на разстояние до 500 метра от дома. До 10 души могат да се молят заедно на открито, но трябва да спазват дистанция от поне 2 метра. Маските остават задължителни.

Нетаняху каза, че след две седмици ще бъде взето решение дали мерките да бъдат облекчени още.

Ако има нов взрив от коронавирус, ние ще трябва да затегнем мерките отново, предупреди той.

Според министерството на здравеопазването новият коронавирус е установен у 13 265 души в Израел, 3456 от които са се възстановили. Смъртните случаи са 164.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews