Израел поиска оставката на шефа на ООН за палестинските бежанци

OFFNews 11 февруари 2024 в 08:51 1575 1

Израел Кац

Снимка Getty Images

Израел Кац

Израелският външен министър призова ръководителя на Агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA) да напусне поста, след като Израел заяви, че под евакуираната централа на ООН в Газа е открит тунел на Хамас, съобщи АФП.

Израел Кац отхвърли твърдението на генералния комисар на UNRWA Филип Лазарини, че не е знаел за наличието му, като "не само абсурдно, но и оскърбително за здравия разум".

"Незабавната му оставка е наложителна", написа той в X.

"Документите и скривалището с оръжия в самия комплекс на ООН "потвърждават, че офисите всъщност са били използвани и от терористите на Хамас", заявиха израелските власти. Кац подчерта, че откритието доказва "дълбоката обвързаност" на UNRWA с Хамас.

Лазарини, който от седмици е подложен на натиск, след като Израел разкри, че някои от служителите на UNRWA са участвали в нападението на Хамас на 7 октомври, заяви, че агенцията не извършва дейността си в комплекса от 12 октомври насам.

Вместо това той призова за провеждане на независимо разследване. Хамас отрича израелските твърдения, че е прокопала широка мрежа от тунели под училища, болници и друга гражданска инфраструктура като прикритие за дейността си.

Израелската армия и агенцията за сигурност "Шин Бет" съобщиха, че операциите в град Газа през последните седмици са довели до откриването на "тунелна шахта" в близост до училище, управлявано от хуманитарната агенция, припомня БГНЕС.

Шахтата води до подземен терористичен тунел, който е служил като значителен актив на военното разузнаване на Хамас и е преминавал под сградата, която служи като основен щаб на UNRWA в Ивицата Газа.

Група журналисти е била разведена из комплекса и тунела от израелските военни на 8 февруари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!