Израел отваря два хуманитарни маршрута към Газа, след ултиматум от Байдън

Еля Изетова 05 април 2024 в 11:53 769 1

палестинци

Снимка БТА/АП

Палестинци в Газа.

Израел ще отвори два хуманитарни маршрута към Газа, за да се осигури достъп на повече хуманитарни помощи до територията, съобщиха световните агенции.

Граничния пункт „Ерес“ в северната част на Газа, заедно с пристанище Ашдод, ще бъдат отворени временно за първи път от началото на войната за хуманитарни доставки. По този начин ще могат да се доставят помощи от Йордания през пропускателния пункт Керем Шалом.

Тези действия идват часове след като президентът на САЩ Джо Байдън проведе разговор с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху за първи път след убийството на седем хуманитарни работници в понеделник.

Американският държавен глава твърдо заяви, че Израел трябва да предприеме стъпки за предотвратяване на щетите за цивилното население и хуманитарните страдания, ако иска да запази подкрепата на САЩ. Байдън постави ултиматум на израелското правителство - незабавно да бъдат предприеме конкретни стъпки за съхраняване живота на гражданите в Газа и за осигуряване на безопасността на хуманитарните работници.

Ако тези условия не бъдат спазени, политиката на САЩ по отношение на Газа ще се промени, каза американският президент.

Това е значителна промяна в политиката на САЩ - за първи път Вашингтон се опита да използва американската помощ, за да повлияе на хода на войната в Газа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

1

демотиватор

05.04 2024 в 12:42

Защо не чувам за палестински бежанци от зоната на военните действия- например как няколко лодки с жени, деца и старци са спасени от европейски НПО-та край египетските или саудитските брегове , и как те са топло приети и настанени от тези братски (ислямски) държави.....
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки