Израел изпраща на Палестина 1 млн. дози ваксини с изтичащ срок

OFFNews 18 юни 2021 в 19:23 1325 0

Израел ще изпрати на Палестина 1 млн. дози "Пфайзер" с изтичащ срок на годност в замяна на същото количество ваксини, които палестинците се очаква да получат от фармацевтичната компания през есента.

Това съобщиха от кабинета на израелския премиер Нафтали Бенет, цитиран от АФП.

Размяната на ваксини е предвидена в споразумението, обявено от новото израелско правителство, което положи клетва в неделя. Преговорите са били тайни и са започнали преди няколко месеца като според "Ню Йорк таймс" точното количество ваксини ще е между 1 и 1,4 млн. дози.

Споразумението се случва на фона на успешната ваксинационна кампания на Израел (където 85% от пълнолетното население е напълно ваксинирано) и зачестилите критики, че палестинците са оставени без ваксини.

Правозащитни организации са на мнение, че Израел е длъжен да споделя ваксините си с 4,5 млн. палестинци в Западния бряг и Газа. Правителството на Нетаняху отричаше тези твърдения с аргумента, че според временните мирни споразумения от 90-те години тези райони имат ограничена автономия и Палестина е отговорна за здравеопазването там.

Към момента палестинците разчитат на собствени договори с фармацевтичните компании, както и на дарения по програмата "КОВАКС" на СЗО за доставки на ваксини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!