Израел и ''Хамас'' подновяват преговорите

OFFNews 31 март 2024 в 13:51 958 0

Преговорите за примирие между Израел и Хамас ще бъдат подновени в Кайро. Това е последен опит да се постави пауза след почти шест месеца война в Ивицата Газа, съобщи египетската телевизия Al Qahera News TV, позовавайки се на източник от сигурността.

Израелски служител заяви пред Ройтерс, че Израел ще изпрати делегация в Кайро. Представител на "Хамас" обаче обясни, че че групата първо ще изчака да чуе от посредниците от Кайро за резултата от преговорите им с Израел.

Воюващите страни засилиха преговорите, с посредничеството на Катар и Египет, за шестседмично спиране на израелската офанзива в замяна на предложеното освобождаване на 40 от 130-те заложници, които все още се държат от палестинската терористична група в Газа.

В петък израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че е дал „зелена светлина“ за нови преговори за примирие в Газа - палестинска територия, която е под обсада и бомбардировки от близо шест месеца и където населението е заплашено от „неизбежен глад“ според ООН.

Нетаняху разговаря с директора на Мосад и директора на Шин Бет и одобри нов кръг от преговори през следващите няколко дни в Доха и Кайро, се казва в изявление на неговата канцелария.

В събота стотици демонстранти призоваха израелското правителство да намери решение за освобождаването на хората, взети за заложници по време на офанзивата на „Хамас“ в Израел на 7 октомври и все още държани в ивицата Газа.

Повече от 32 000 палестинци са били убити при военната офанзива на Израел в Ивицата Газа от 7 октомври, според здравните власти, контролирани от "Хамас".

Международни организации призоваха Израел за спешни мерки в защита на бедстващото население в Газа, заплашено от глад и липса на лечение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки