Израел депортира палестински адвокат във Франция

OFFNews 18 декември 2022 в 17:33 1039 0

Депортирането на палестинския адвокат.

Снимка БТА/АП

Депортирането на палестинския адвокат.

Министерството на вътрешните работи на Израел съобщи, че е депортирало палестинско-френски адвокат по правата на човека във Франция часове, след като го е обвинило в заплахи за сигурността. Той се е опитал да убие бивш главен равин - обяви Айелет Шакед, министър на вътрешните работи, цитирана от израелската агенция ТПС и БТА.

37-годишният Салах Хамури е бил ескортиран от полицията до летище "Бен-Гурион" и качен на самолета за Франция рано сутринта в неделя, съобщи министерството.

Живял цял живот в Йерусалим, той е бил лишен от правото си на пребиваване, след като служители са го обвинили, че е член на терористична организация, което той отрича, пише Би Би Си.

Френското външно министерство изрази разочарование от решението и заяви, че осъжда "решението на израелските власти, противоречащо на закона, да експулсират Салах Хамури във Франция".

В изявление на израелското МВР обаче се казва, че Хамури е "организирал, вдъхновявал и планирал извършването на терористични нападения" срещу "граждани и добре познати израелци".

Министърът на вътрешните работи Айелет Шакед, част от отиващото си израелско правителство, приветства този ход като личен успех.

"Терористът получи справедливост и беше депортиран от Израел - заяви тя в изявление. - Това беше дълъг и продължителен процес и е огромно постижение, че успях да осъществя депортирането му точно преди края на служебните ми задължения, като използвах инструментите, с които разполагах, за да напредна в борбата срещу тероризма."

Хамури има френско гражданство. Имал е право на пребиваване в Йерусалим. Не притежава израелско гражданство. Работи за Addameer - палестинска група за правна помощ и права на затворниците, която през октомври 2021 г. е обявена за терористична организация от израелското министерство на отбраната заедно с още пет палестински граждански групи.

Военните заявиха, че те са свързани с Народния фронт за освобождение на Палестина (НФОП), който Израел счита за терористична организация.

През 2005 г. мъжът е вкаран в затвора за шест години, след като е обвинен в опит за убийство на ултраортодоксален равин и политически лидер, което той отрича.

През март Хамури е арестуван и израелският военен командир в окупирания Западен бряг нарежда да бъде задържан без обвинение или съдебен процес за три месеца по силата на т. нар. административно задържане.

Подобни заповеди за задържане се използват редовно от Израел за задържане на заподозрени бойци в продължение на месеци, без да им се повдигат обвинения или да бъдат съдени.

След четири месеца задържане Хамури пише писмо до френския президент Еманюел Макрон, в което призовава за помощ. Впоследствие той е класифициран като "затворник с висок риск" и е преместен в затвор с висока степен на сигурност в централната част на Израел.

В края на септември той започва гладна стачка в знак на протест срещу административното си задържане. Прекратява я след 19 дни, през които според съобщенията е бил поставен в изолация.

Миналия месец той е информиран, че ще бъде депортиран без съдебен процес, но експулсирането е отложено, тъй като адвокатите му оспорват случая. Върховният съд отхвърли жалбата му по-рано този месец.

„Амнести интернешънъл“ осъди депортирането му и заяви, че той "плаща висока цена за работата си като адвокат на палестинците".

И HaMoked, група за защита на правата на палестинците, заяви, че депортирането създава "опасен прецедент" и представлява "грубо нарушение на основни права".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови