Израел даде зелена светлина за разговорите за примирие в Газа

OFFNews 25 февруари 2024 в 08:11 1412 0

Бенамин Нетаняху

Снимка БТА/АП

Военновременният кабинет на Израел даде зелена светлина за продължаването на разговорите за постигане на ново прекратяване на огъня в Газа, предаде Франс прес, като се позова на местни медии.

Очаква се скоро делегация да отпътува за Катар, за да продължи дискусиите, водени в последните дни в Париж с цел ново споразумение за прекратяване на огъня в Ивицата Газа, съчетано с ново освобождаване на заложници, държани в анклава от "Хамас".

За сключването на споразумението Израел поставя като предварително условие освобождаването на заложниците, като се започне от всички жени, съобщава Цачи Ханегби, съветникът по националната сигурност на премиера Бенямян Нетаняху.

"Такова споразумение не означава край на войната", предупреди той по израелската телевизия "Ен 12".

От своя страна "Хамас" иска пълно прекратяване на огъня и изтегляне на израелските военни от Газа. Според източници от терористичната групировка дискутирания през януари план предвиждал пауза от 6 седмици в сраженията и освобождаване на 200 до 300 палестински затворници в замяна на 35 - 40 заложници.

Смята се, че в Газа има около 100 живи заложници. За други 30 има съмнения, че са умрели там.

Израелският премиер заяви вчера, че в началото на идната седмица ще свика правителството, за да бъде одобрен оперативният план за действие за град Рафа, в това число и евакуацията на цивилното население.

Снощи хиляди хора излязоха на демонстрации в няколко израелски града с искане за освобождаване на заложниците, държани от "Хамас".

Протестите бяха насочени и срещу управлението на Нетаняху. В Тел Авив протестиращите носеха плакати, на които пишеше: "Ти си лидерът! Ти си отговорен!", визирайки Нетаняху. Те опитаха да блокират пътна артерия, но полицията използва водни оръжия, за да ги разпръсне. Демонстрации имаше в Ерусалим, Хайфа, Бершееба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!