Израел блокира изпращането в Украйна на убийците на танкове - ракетите `Спайк`

Красимир Крумов 26 май 2022 в 13:36 4324 1

Противотанкови ракети Спайк

Снимка The Times of Israel

Германия произвежда ракети "Спайк" по лиценз на Израел, но не може да продава на трети страни без одобрението на Тел Авив.

„Израел блокира трансфера от Германия на противотанкови ракети „Спайк“ за Украйна“, съобщи в профила си в Туитър експертът по Близкия изток и руската външна политика от Департамента за политика и международни отношения на Оксфордския университет Самуел Рамани. Ракетата "Спайк" е наричана убиец на танкове и разрушител на бункери и се очакваше, че въоръжаването на украинската армия с нея може да доведе до прелом на картата на военните действия.

Според американския сайт „Axios“ ръководството на Израел е отклонило искането на САЩ да разреши на Берлин да започне доставки на противотанкови ракети „Спайк“, произвеждани в Германия. Според изявление на израелския журналист Барак Равид искането е било отправено от заместник-министъра на отбраната на САЩ по политическите въпроси Колин Кал по време на среща с генералния директор в Министерството на отбраната на Израел Амир Ешел, който е посетил Вашингтон преди две седмици.

По силата на лицензионния договор между Израел и Германия немците нямат право да продават ракети на трети страни без съгласието на Ерусалим. Официални израелски източници до този момент не са коментирали евентуална блокада за доставките на „Спайк“ за Украйна.

Още преди началото на войната в Украйна, през декември 2021 година, израелското министерство на отбраната беше предупредило балтийските страни Литва, Латвия и Естония, че ще им бъде отказано разрешение за прехвърляне на произведено от Израел или с израелски лиценз оръжие в Украйна, ако направят постъпки за това. Тогава, в мирно време, ходът на ираелските власти беше възприет като необходимост Израел да балансира отношенията си с Русия.

САЩ и Израел имат строги разпоредби за "крайните потребители" на оръжията, продавани в чужбина, като законово ограничават възможността на купуващата държава да изпраща оборудването на трета страна без разрешение от производителя.

„Axios“ отбелязва, че в резултат на натиска на администрацията на Байдън Израел е коригирал политиката си спрямо Москва и постепенно заема по-проукраинска позиция, отколкото в началото на руската агресия. Въпреки това, досега страната не е доставила модерно въоръжение на Украйна. Според неназован високопоставен израелски служител, цитиран от изданието, Израел е загрижен, че руските войници ще бъдат убивани от оръжия, произведени в Израел, което може да доведе до това Русия да навреди на интересите на израелската сигурност в Сирия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!