Изпращат на фронта всеки, който протестира срещу войната, предвижда нов проектозакон

OFFNews 03 март 2022 в 21:43 14608 7

Андрей Лугавой.

Депутатите от Либерал демократическата партия на Русия на националиста Владимир Жириновски Андрей Луговой и Ярослав Нилов внесоха в Думата законопроект, с който искат руснаците, които протестират срещу "военната операция" в Украйна да бъдат пратени на военна служба в Донбас, съобщават руските медии.

Двамата предлагат допълване на чл. 22 от Федералния закон "За военния дълг и военната служба" с част 2.2 със следното съдържание:

"Гражданите, преследвани за участие в неразрешено публично мероприятие, насочено срещу използването на руските въоръжени сили извън територията на Руската федерация, подлежат на наборна военна служба. Тези граждани се изпращат на военна служба на териториите на Донецката народна република и Луганската народна република".

Единият от вносителите - Андрей Луговой, бе посочен от английското разследване като пряко отговорен за убийството на Александър Литвиненко през 2006 година. Той е бивш офицер от Федералната служба за сигурност на Русия.

В обяснителната бележка към проектозакона на Луговой и Нилов се казва, че "през последните осем години продължават обстрелът на жилищни сгради, издевателствата и геноцидът на националистическия режим на Украйна над жителите на Донецката и Луганската народна република, включително руските граждани, пребиваващи на територията на тези републики".

Посочва се и че на 22 февруари ръководителите на Донецката и Луганската народна република са поискали от руския президент Владимир Путин помощ "за отблъскване на военната агресия на Украйна". На 24 февруари Путин взе решение за провеждане на военна операция, "насочена към поддържане на мира и сигурността на териториите на независимите Донецка и Луганска народни републики".

Според депутатите гражданите, които се противопоставят на руската специална операция, "всъщност се противопоставят на установяването на мир и сигурност на територията на Донецката и Луганската република".

"Изглежда, че такива хора трябва да видят с очите си в какво е превърнал киевският режим териториите на тези републики. Във връзка с това в проектозакона се предлага да бъдат призовавани и изпращани на военна служба на територията на Донецката и Луганската народна република лица, които са били преследвани за участие в неразрешени публични прояви срещу използването на въоръжените сили", заявяват депутатите от крайно дясната партия.

Авторите на проектозакона също така подчертават, че прилагането му няма да изисква допълнителни разходи от федералния бюджет.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков вече реагира на проектозакона. Той заяви, че е малко вероятно участниците в незаконните протести в Донбас да бъдат призовани в армията, тъй като военната служба е привилегия, а не наказание.

Военната операция в Украйна продължава вече осми ден. Предишния ден руското министерство на отбраната съобщи, че при операцията са загинали 498 руски военнослужещи, а други 1597 са били ранени. Според украинските данни през първата седмица в Украйна са загинали над 9000 руснаци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1017

7

IvoIvo

04.03 2022 в 11:31

Потресаващо! Откачена работа!

22548

6

dolivo

04.03 2022 в 08:07

Мдааа, Макаренковски мерки, искаш мляко с какао, следователно храниш кравата с шоколад

3767

5

Име на профила

03.03 2022 в 23:33

Тъпанарите верно са го предложили, ама няма да мине. Дори тия от путиновата партия не са толкова тъпи.

https://tass.ru/politika/13954427

850

4

pr07ecH70r

03.03 2022 в 22:42

От умен по-умен в Кремъл... тоя указ = Десетки хиляди незабавно дезертирали и предали се на Украйна!

1321

3

4rnor

03.03 2022 в 21:58

Но иначе твърдят, че yкраинците били нацисти :D

2550

2

alfakentavur

03.03 2022 в 21:56

Нещо не разбирам. Проектозакон, с който искаш да пращаш хора от своята държава на военна служба в друга държава? Щото нали Донецк и Луганск са се обявили за независими, а и за такива ги призна самата Русия. Не ги е признала за част от нейната територия.

-2175

1

IvanGrozn

03.03 2022 в 21:48

ххахахах леле лелеле.
Сигурен съм, че вече почва да им просветва на руснаците. "Ние ли сме лошите?"
 
X

Да помогнем на украинските деца!