Изнудвач слага отрова в бебешки храни в Германия, иска 10 милиона евро откуп

DW Последна промяна на 28 септември 2017 в 21:36 4964 1

Германската полиция обяви за издирване мъж със стройна, спортна фигура и на видима възраст около 50 години. Той изнудва за пари големите хранителни вериги в Германия.

Храни с отрова, сред които и бебешки пюрета, са открити засега само в едно населено място - в град Фридрихсхафен на Боденското езеро, и то само в пет бурканчета.

"Във всеки случай извършителят или извършителите са действали много безскрупулно", заяви говорител на полицията.

До 20 отровени храни?

Властите разпространиха снимка на предполагаемия изнудвач. За прикритие той е носел очила, съобщи заместник-началникът на полицията в Констанц Уве Щюрмер. И още:

"Той не е посочил в кои точно магазини и на кои места смята да постави отровените храни. Но е казал, че смята да проведе акцията си както в Германия, така и в клоновете в чужбина на германски търговски вериги."

По информация на вестник "Билд", ставало въпрос за няколко популярни вериги: Алди, Росман, Лидъл, ДМ, Едека, Мюлер, Норма и РЕВЕ.

Изнудвачът заплашвал да третира с отрова общо 20 вида храни и настоявал да му бъде изплатена голяма сума пари, за да спре - 10 милиона евро, според информацията на в. Билд.

Отровата може да убие човек

Властите съобщават, че отровното вещество, добавено в храните, е етиленгликол.

Етиленгликолът е прозрачна течност със сладък вкус. Дори само 30 милилитра от нея могат да застрашат здравето на възрастен човек, уточняват специалистите. Натравянето с етиленгликол обаче не е смъртоносно, ако бързо бъде потърсена лекарска помощ.

В акцията по издирването на изнудвача участват 220 души следователи, включително екипи в Австрия и Швейцария.

Дойче веле

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6563

1

ultra-73

28.09 2017 в 22:56

"Властите разпространили снимка на предполагаемият изнудвач", "изнудвачът" не е "посочил" в кои точно магазини, смята да сложи отровата☺ Реч омайна, реч журналистическа