Изненада от Южна Африка: Вечерният час пада, вълната от Омикрон преминава

OFFNews 31 декември 2021 в 19:02 10493 0

Снимка Pixabay

На фона на плахите и отменени тържества за посрещане на 2022 година заради разпространението на варианта Омикрон, обнадеждаваща новина долетя от Южна Африка. Страната, в която за пръв път бе изолиран силно мутиралият нов вариант, обяви, че вълната там отминава, а пикът е преминал без голямо покачване на смъртните случаи, предаде Ройтерс.

Южна Африка внезапно отмени полицейския час и така направи възможни празненствата за Новата година.

Ройтерс цитира управителя на "Хард рок кафе" в Кейптаун, който споделя, че очаква страхотно посрещане на Новата година и градът да се върне към вида, в който го познават. Мениджърът говори с журналист от агенцията, докато се подготвя за неочакваното отваряне на бара тази нощ.

Така Южна Африка изпраща силен позитивен сигнал към света в самия край на 2021 година и става първата страна, обявила край на последната пандемична вълна.

Тази новина идва на фона на изказване на генералния секретар на СЗО Тедрос Гебрейесус, че през 2022 г. светът може да пребори пандемията, ако продължи с обединените си усилия.

В същото време много авиокомпании отмениха полети заради голям брой заболели служители.

Още една добра новина дойде от британско проучване на 1 милион случаи на заболели от Ковид. Според изследването вероятността от хоспитализация при варианта Омикрон е с около една трета по-ниска от тази при варианта Делта. Тези резултати "са в синхрон с окуражаващите знаци, които вече видяхме", казва главният медицински съветник в Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство Сюзън Хопкинс, цитирана от Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови