Изкупителна жертва: Москва свали от длъжност генерала, разбил собствената си армия в Угледарската операция

Красимир Крумов 27 март 2023 в 09:46 7679 6

Снимка Министерство на отбраната на РФ

Генерал Рустам Мурадов (най-вдясно) с министъра на отбраната Сергей Шойгу.

Скандалният генерал-полковник от въоръжените сили на Руската федерация Рустам Мурадов, който унищожи собствената си армия в Угледарската операция е бил отстранен от длъжността командир на Източната група войски на Руската армия в Украйна, съобщи порталът „Обозреватель“. Мурадов беше подложен на тежки критики от руски лидери на общественото мнение заради тежките загуби сред руснаците по време на неуспешни настъпателни операции, включително в Угледарско направление.

Новината, че Мурадов е уволнен, се появи първо в руски пропагандни медии на 26 март. Официалните представители на Кремъл все още не са потвърдили кадрови промени. Избраният за изкупителна жертва на руските неуспехи в Украйна генерал Мурадов има званието „Герой на Русия“, а от 28 февруари м. г. е включен в санкционния списък на Европейския съюз.

50-годишният генерал-полковник често е наричан Касапина в социалните мрежи, тъй като частите под негово ръководство претърпяха големи загуби в жива сила и техника в хода на войната, наричана от руснаците специална военна операция. Последният му голям провал беше поражението на руската армия край Угледар, където две елитни морски бригади и повече от 100 единици техника бяха почти напълно унищожени .

Именно по заповед на Мурадов руските военни се преместиха в зоната, осеяна с мини, а интернет беше залят с видеоклипове за фойерверките, които следваха при навлизане на руснаците в тези райони. Друг „актив“ на Мурадов е неуспешната операция на морската пехота край Павловка в Донецка област, където загубите му се изчисляват в стотици бойци.

"Касапина" беше подложен на критика и от вагнеровци. Един от неофициалните телеграм канали, който поддържа групировката на Евгений Пригожин, обеща на генерала да го направи „груз 200“ (покойник) за това, че се скатава в щаба, изпращайки на сигурна смърт колона след колона.

Руски медии писаха за командващия източните групи войски в Украйна така: „Генералът изпраща без ограничения хора и техника и ги изгаря на Угледарското направление, но те не само че не можаха да напреднат, те в нормален бой не можаха да влязат: всеки път ги изпепеляват или още докато са в марш, или самите те вървят по минни полета“.

Мурадов беше командир на руските умиротворителни сили в зоната на Карабахския конфликт, където предизвика гнева на арменците заради подозренията, че е азер. Всъщност той е мюсюлманин сунит от табасарански произход, местно население в Дагестан, където табасаранският език е един от официалните езици на републиката. Участник е в двете чеченски войни. През 2016 става представител на Русия в руско-украинския съвместен център за контрол за прекратяване на огъня в Донбас. Същата година оцеля като по чудо, след като близо до гр. Ясиновитая в Донбас попадна под обстрела на гранатомети, зенитни системи и едрокалибрени картечници. Година по-късно е изпратен в Сирия като военен съветник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

6

6екеr4о

29.03 2023 в 10:36

Тоз урод ще бъде въргалян в катран и перушина от роднините на загиналите блядове преди да бъде публично екзекутиран!

2994

5

Гражданин

29.03 2023 в 00:30

И кво като са го уволнили?Те всички са такива. Герои срещу слаби и беззащитни. Като се изправят истински войни срещу тях и вече не са никак велики.

1236

4

БотоксПутю

27.03 2023 в 17:58

По непотвърдени данни горният генерал ще бъде заместен от генерал Ибрахим Алибабаев, ветеран от всичките войни на Русия след "Великата" отечествена.

-529

3

6екеr4о

27.03 2023 в 10:39

Няма що, съветник бил!
Тъп главорез...

3171

2

recycle bin

27.03 2023 в 10:31

Не до края на света, а до края на Русия ;)

345

1

Джендо Джедев

27.03 2023 в 09:55

Няма ядове, на негово място ще сложат друг подобен некадърник и така до края на света. Щото те освен некадърници друго нямат. Ако имаха, досега щяха да са първа икономическа сила и да живеят като хора, а не като скотове.